На търг

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Продават Уистлър след Олимпиадата?

Джоджи Сакураи

AP

В пика на олимпийската си слава Уистлър, ски курортът, който приема бляскавите алпийски дисциплини, може би отива към място на аукциона. Негов собственик е един фонд за рискови инвестиции от Ню Йорк, за който се твърди, че не успява да изплаща вноските по заема в размер на $524 млн. заради западащия курортен бизнес и сгромолясващата се цена на имотите. Кредиторите си искат парите обратно и играят доста твърдо.
 Миналия петък, когато Боде Милър спечели втори медал на Зимната олимпиада (сребро на Супер Г), те заплашиха, че ще обявят Уистлър и други земи за продан на търг.

Това напълно отразява тежкото икономическо време, в което живеем – един фонд за рискови инвестиции играе с големи суми, а след колапса на Lehman Brothers съществува реален шанс компанията, която притежава някои от най-престижните курорти в Северна Америка, също да банкрутира. Ако Уистлър бъде продаден, (т.е. склоновете, лифтовете, земята, всичко), бъдещето ще бъде несигурно страхуват се местните жители. „Нямаме никаква представа какво новите собственици ще искат да направят с планината. Това може да промени целия ни живот?“, казва Йън Рибера, управител на магазин за цигари и пури в селцето Уистлър.

Цялата история започва в далечните дни, когато никой не можеше да спре възхода на Уолстрийт. През 2005 г. ръководените от нюйоркската компания Fortress фондове плащат 2,8 млрд. щатски долара за канадската Intrawest, която управлява Уистлър и други елитни курорти в Северна Америка. Тя взима назаем около половината от парите от големи инвеститори като Lehman Brothers. Според анализаторите идеята е, че покачващите се цени на имотите ще превърнат Intrawest в огромна машина за приходи. Превъртаме към Зимните игри тази година и виждаме, че светът вече не е същият: курортите изпитват невиждани трудности, а цените на имотите паднаха главоломно

Това прави почти невъзможно да натрупаш пари, за да обслужваш дълга си.

Според специалистите Уистлър, един от основните ски курорти в Северна Америка, не трябва да има проблем да привлече купувачи. Един от анализаторите, Уил Маркс от JMP Securities, пресметна, че курортът може да бъде изтъргуван за около 250 млн. долара. Един от възможните купувачи е Vail Resorts, която притежава курорти във Вейл и Брекенридж, Колорадо. Fortress би могла да избегне продажбата на активите си, ако обяви Intrawest в несъстоятелност. Тази стратегия може да спечели време и да позволи на компанията да управлява курорта, докато контролът премине в ръцете на попечител. Сделка по рефинансиране в последната минута също е възможна опция. Говорителят на Intrawest Йън Галбрейт отказа да коментира финансовите трудности на компанията. От Fortress пък не вдигат телефоните.

Колапсът през 2008 г. на Lehman Brothers, за която се твърди, че е била основният кредитор на Fortress, добави допълнително напрежение. Защото банкрутиралата компания отчаяно се опитва да си върне колкото се може повече пари, за да оправи финансовите си ангажименти. Един здрав кредитор би се съгласил да осъществи нова сделка за заем. „Ако бизнесът се представяше добре, това нямаше да бъде предизвикателство“, казва Дениъл Фенън, анализатор на фондовете за рискови инвестиции към Jefferies & Co.

Когато през януари се появи новината за възможния търг, имаше притеснения, че войната между Fortress и нейните кредитори ще постави под риск провеждането на олимпийските игри. Опасенията бяха, че фондът за рискови инвестиции може да заплаши с отказ за достъп до съоръженията

в курорта, ако не получи финансова помощ от държавата. Тези страхове се оказаха неоправдани, а правителството на Канада отрече, че е обмисляло да подпомогне Intrawest.

Докато драмата се разраства, местните хора са доста разочаровани, че се оказаха в средата на битка, която се провежда на стотици километри в Ню Йорк. „Те държат Олимпиадата като заложник, защото неколцина на Уолстрийт не са се налапали достатъчно“, казва Райън Уатс, работник в Alpine Guides Bureau в Уистлър. Поне публично официалните лица в селцето не показват, че са смутени от сагата с банкрута. „Това е един обикновен бизнес“, посочва Лиза Лендри, икономически експерт в местния общински съвет.

Преди време в. „Ню Йорк Пост“ съобщи, че организаторите във Ванкувър обмислят да дадат десетки милиони долара, за да може Intrawest да покрие загубите си в периода преди Олимпиадата, които ще й помогнат да обслужва дълга си. През януари оргкомитетът на Ванкувър 2010 заяви, че не може да коментира финансите на Intrawest, но изрази подкрепа за усилията, които компанията полага да оправи този сериозен въпрос. Наскоро

Intrawest продаде няколко от курортите си за да събере достатъчно пари да умилостиви поне малко кредиторите си. Какъвто и да е изходът, много хора, които живеят тук, са убедени, че Уистлър има силно бъдеще без значение кой е собственикът. Особено като се има предвид каква страхотна реклама в чужбина получава курортът в момента. „Хората са убедени, че животът ще продължи. Все някой ще управлява курорта“, казва агентът по недвижими имоти Джеръми Антъни Джоунс. „Но е малко безотговорно да ни занимават с тези неща по време на олимпийските игри“, добавя той.

в. Стандарг 22.02.2010г.
Заглавието е мое
Снимки източник:http://befsa.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар