Мнение на заем

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Разни хора разни сметки
Кой първи, кой втори или трети. Когато има някакво състезание пък било и олимпиада то сметките са неизменна част от играта. Оказва се че има сметки и сметки и всичко зависи от гледната точка. Следващата публикация , която днес прочетох и сега взимам на заем разказва защо Норвегия може да се гордее например със спечелените си медали във Ванкувър.

Истинският шампион е Норвегия

Йоханес Аумюлер

Германия се бори за място в класирането по медали. Специално тази система обаче може да се интерпретира по различни начини. Във Ванкувър бяха раздадени 86 комплекта медали. Последният – от хокейния финал Канада – САЩ (б.а. – късно снощи).
Класирането по нации е луда работа. Всички се подреждат според спечелените златни медали, ако не – по сребърни, ако не – и по бронзови. Променя се всеки ден, всеки се интересува от него, търсенето в Гугъл е голямо.
До събота положението беше следното: Русия (3 златни, 5 сребърни и 7 бронзови медала) е в криза, Швейцария (6, 0, 2) се радваше на успех след дълго затишие, а Канада (10, 7, 4), Германия (9, 11, 7), САЩ (8, 13, 13) и Норвегия (8, 6, 6) се бореха до последно. Нещата естествено се промениха и Канада дръпна напред с още 3 титли.
Във Ванкувър обаче бе интересно. Не като на лятната олимпиада в Пекин, където единственият въпрос бе дали Китай ще спечели 40, 50 или 303 златни медала от 302 състезания.
Не трябва да се пропуска и фактът, че в различните държави се гледат различни неща. Например в Северна Америка важен е общият брой медали, а не броят на златните.
Един наш читател обаче ни даде по-различна гледна точка още преди 4 г. в Торино.
„С различни като големина отбори броят на медалите, а и на златните, показва толкова ефективността на дадена нация, колкото е зависимостта между празните бутилки ябълков сок и изсечените крушови дървета край река Нил. Важно е колко медала има една нация на глава от населението“, написа тогава Мануел К.
В Торино Естония имаше най-много златни медали на глава от населението. Във Ванкувър шампион по този показател е Норвегия. С население от 4,8 млн. души тя има цели 8 златни медала и е първа и по общ брой медали.
Може да се вземат предвид и други критерии. Например митничарите от немската делегация имат общо 5 златни и 3 сребърни медала. Тежък удар по военните, чийто шеф обяви след Торино, че без армията Германия ще бъде едва 13-а.
Интерпретациите може да са много. Например кестенявите спортисти водят на русите. Или нещо такова. Всеки може да си гледа тази таблица, както реши, но нека не забравя, че може да излезе някоя дисквалификация или допинг скандал.

И тогава… Тогава всички сметки започват отначало.

в. „7 дни спорт“

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар