Ледени гладиатори

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Защо хокея е велика игра

Ледените гладиатори за сетен път показаха защо милиони фенове по света чакат с нетърпение всяка една олимпиада. Там на едно място могат да се видят най-добрите в благороден спор за най- престижното звание – олимпийското злато.
Късно е вече минава полунощ, но времето сякаш е без значение , когато току що е завършил поредният спектакъл от турнира по хокей. Финалната среща между вечните съперници САЩ и Канада. Зрелище, което не е за изпускане . Битка до последната частица от секундата за славата и любовтта на феновете. Признавам си че не съм от най-големите познавачи и фенове на тази игра, но подобно събитие остава поне за ден в паметта на всеки дори преживял емоцията пред екрана.Също както играта на велики хокеисти от близкото минало като Фетисов,Макаров или Грецки. Първите ми детски спомени за хокея датират от олимпиадата в Калгари през 88-а , когато заради желязната завеса малцина на Изток бяха чували за НХЛ а и професионалистите отвъд Океана се включиха в турнира едва през 1998 година в Нагано. Тогава през 1988 –а имено „Сборная” начело с великия треньор Вячислав Тихонов и имена в състава си като Макаров , Касатонов и други печели златото. Това е последната титла на „Сборная” под името СССР, защото четири години по-късно руснаците пак ще спечелят титлата но вече под името ОНД. Сега 22 години по-късно и времената са други и героите също. Играта обаче остава същата – хокей на лед. Малко са спортовете които могат да се похвалят че съчетават в едно- бързина, тактика, битка и драматизъм до последната секунда.

Бързината
Да гледаш как шайбата за секунди преминава от едното поле, как играчите се пързалят летейки по леда в стремеж да поразят противниковата врата е наистина спиращо дъха удоволствие . Особено много това важи в продълженията когато на леда всеки отбор остава с по четири полеви играчи. Свободните пространства дават по-голяма възможност на хокеистите да се стрелкат от едната към другата врата редейки една след друга мълниеносни контраатаки. Видяхме го и вчера когато времето в продълженията до победното попадение на „кленовите листа” изтече почти неусетно.

Тактика
Подобно на всички колективни игри и хокеят е подчинен на общите действия. В малкото периоди когато един или друг отбор се опитваше да разчита на отделни единици в състава поражението беше налице. Мачът между Канада и Русия е нагледен пример за това. Важни са също правилните смени и разполагането с равностойни играчи. Направи ми впечатление че европейските отбори изпитват затруднение когато противниците им от Канада или САЩ пласират винаги играч пред тяхната врата чиято задача е да чака и да използва шанса си да добие някоя рикоширала шайба във вратата. Доста голове станаха по този начин.

Битка
Силовите приоми са неотменима част от хокейната игра. Това е като шпагатите във футбола или забивките във баскетбола. Публиката реагираше много бурно на атрактивните сблъсъци до мантинелата явно свикнала със този стил на игра типичен за НХЛ. Разбира се не трябва да се излиза от правилата на играта. Два три случая на турнира във Ванкувър показаха че непремерените силови намеси биха довели до сериозни контузии.

Драматизмът
Съпътства почти всяка хокейна среща. Ако отборите са равностойни тогава в края на мача драмата може да се окаже пълна. Както на вчерашния финал когато САЩ изравниха 24 секунди преди края или пък на срещата между Канада и Словакия когато канадците мачкаха съперника в продължение на почти целия мач .Накрая словаците намалиха преднината до гол и имах усещането че в последните минути направо скриха шайбата на отпусналите се канадци, плетейки превъзходни комбинации. Само липсата на късмет ги лиши от изравняване 7 секунди преди края.

Ето защо  хокея е велика игра.Тук не става въпрос за противоборство с безпорния лидер в колективните спортове футбола. В глобално отношение той си остава номер едно , но в сърцата и душите на хората от Канада, САЩ, скандинавските страни или Русия определено палмата е за хокея. Там той е религия и ако в останалия свят децата на 3-4 години започват да разбират какво е футболната топка там същите тези деца са запленени от магията на ледените пързалки. На една бърза и и динамична игра в която победителят е също само един но всички изпитват удоволствие от играта независимо дали са от страната на спечелилите или загубилите.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар