Футболни портрети

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Реших да започна една интересна поредица за историята на някои от най-популярните футболни отбори на Германия. По време на предтоя ми в „Дойче Веле“ имах възможност да събера интересни факти за някои от емблематичните отбри на тази страна които сега ще публикувам разбира се малко осъвременени. Започвам поредицата с историчта на „санкт Паули“ – малък,непретенциозен но много популярен не само във федералната република отбор.

Пиратите от квартала на Червените фенери

Клубът на „Санкт Паули“ представлява своеобразен асансьор. В продължение на десетилетия тимът от Милернтор щадион се движи между първа и трета германска дивизия . Феновете на “пиратите” от Хамбург добре познават както ликуването от обзелата ги еуфория, така и мъката от паденията на любимците им. Днес обаче отново е време за празнуване, защото след четири сезона в северната регионална лига тимът отново се изкачи до Втора Бундеслига.

Четири сезона феновете търпеливо поддържаха единайсеторката от Милернтор в регионалната лига.. Посещаемостта на мачовете бе по-голяма отколкото тази на повечето втородивизионни германски отбори. През последните месеци местата на стадиона са перманентно разпродадени . Любовта на феновете към отбора се обяснява не само с големите успехи или бляскавите триумфи. „Санкт Паули“ никога не е ставал шампион или носител на купата на Германския футболен съюз , и дори не е играл за европейските клубни турнири. В 80 годишната му история само веднъж бе нарушено традиционното схващане за него като за клуб със изявен култув характер.
Днес едно ново поколение фенове изненадващо преоткри отбора от известното хамбургско предградие. Студенти и пънкари – една пъстра смесица от левоалтернативни среди завладя стадиона. От легендарната трибуна на стадиона на „Санкт Паули“ се веят флагове с черепи. За феновете на тима пиратските символи са част от ненавистта им към футболните грандове.
Едва ли някой би могъл да предположи подобно развитие за основания на 15 май 1910 година отбор на „Санкт Паули“ , за когото паметна ще остане датата 27 декември 1952 година. Тогава за пръв път германска телевизия излъчва футболен мач. Това бе срещата на „Санкт Паули“ със „Хамборн 07“ за купата на Германия. По онова време във федералната република само около 4000 домакинства са имали телевизори , а само около 4500 зрители са проследили срещата на стадиона. През сезон 1975 /1976 „Санкт Паули“ за пръв път играе в германския елит, след което следва продължителен период на клатушкане между различните етажи на германските дивизии. Последното за сега изкачване до първия ешалон на германския футбол датира от 2001 година.
В момента „пиратите заемат трета позиция в класирането на Втора Бундеслига за сезон 2009/2010 и кой знае нищо чудно през следващата година отново може да се озоват сред елита на немския футбол. Официален сайт на клуба: http://www.fcstpauli.com/index.php

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар