КИНО

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

За борбата срещу традициите на едно общество
 Автор: Зилке Бартлик
Редактор: Матиас Шаум
Филмът „Чуждите” /Die Fremde/ разказва история позната за мнозина .Една история която поражда мног о въпроси и показва че в едно общество в което традицийте са все така силни честта е по важна от щастието. Филмът е режисьорски деб’т за Фео Аладаг и резисaорката го определя като „нещо специално” .Драмата няма претенции да бъде портрет на турската общност в Германия а иска само да разкажеисторията на главния герой и да покаже стремежът му да намери един по-добър живот в Берлин. Лентата вече може да се види в кината на федералната република след като вее беше представена на последното издание на кинофестивала в Берлин. 
В турско семейство в Берлин е извършено архаично престъпление .Нещо съвсем разбираемо. При това семейството се опитва да се интегрира в обществото/. Традициите обаче са по-силни.

Историята или подобна на нея вече сигурно е позната на мнозина, история която ни кара да си задаваме редица въпроси. Това е историята на Умай която се жени в Истамбул има син , и за един мъж, който я удря и изнасилва. Преди това тя си отива вкъщи при своето семейство в Берлин, където трябва да убеди семейството и сестрите си как се чувства. Традициите обаче са по-силни и гордостта на фамилията струва много повече от самоопределението на една дъщеря. „Чуждите” /Die Fremden/ е дебютният филм на режисьорката и сценаристка Фео Аладаг. И за нея това заглавие е натоварено с много значения.

Първо Умай беше „чуждата” вътре в собственото си семейство.”Защото тя не се виждаше и не се чувствше приемана и обичана, „ние се чувстваме чужди”.. „А другият аспект казва Фео беше естествено нейното семейство, „че то се спира в „чуждите” и всичко усеща като „чуждо”.

Пропастите на чуждите

Преди шест години Фео Адалаг прави по поръчка на „Амнести интернейшънъл” предавания за кампанията „Насилие срещу жени” . В същото време в германските медии се появиха съобщения за така наречените „престъпления на честта”. Те станаха повод да се появи идеята за този филм. Най-важното беше да се разкаже за реалната обстановка. И затова „филмът трябваше да открие един нов свят и да го изследва”. Прекарах много време в домове за жени където разговарях многократно със прислугата и роднини. Разчитах на страхотни консултанти които ми помагаха. От друга страна направих пътуване и към собствената си душа за да усетя с какви чуства да разкажа тази история. Освен това „Чуждите” е един много личен филм за мен.

Той не е нито изследване , нито портрет на турските емигранти, а една специфична драма която разказва историята на Умай, която иска да изгради за себе си и малкия си син един нов живот в Берлин. Която търси работа а вечер трябва отново да заляга над уроците. Влюбва се в свой колега и не може да се откъсне от семейството си което я е прогонило. Защото новият жизнен път на Умай вреди на техния призив.

Затворници на нормите

Тя имаше усещането още при прочитането на сценария че тук никой нямаше да бъде осъден- казва Сибел Кекили която показа големия си актьорски талант още във превъзходния филм на Фатих Акин „Срещу стената” и доказа че убедително може да изиграе ролята на Умай във дебютния за Фено Адалаг филм. Като една млада жена която се намира в търсене на третия път, която иска да помири традициите и модерността , но която иска да запази същността си и да получи признанието на семейството си. Тя вярва –казва Фео че хората трябва да бъдат разбрани , че любовта не може да се обвързва с условия.

„Че децата ни и хората които обичаме трябва да останат такива без да се превръщат във функция и без да се приемат само тогава когато живеят според обичаите.Да останат такива каквито можем да си ги представим. „И вярвам че това е нещо универсално, което важи основно за живота като цяло. В това виждам решението на проблема.”

Семейството на Умай не е в това положение. То ръководи и разрушава посредством господството на нормите и неможе да прости. Най-малкият син е този който трябва да застреля сестра си Умай.

Превод Мартин Иванов

/DW Radio/
Трейлър на филма тук

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар