Порядки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Свещенна война в църквата на Божи гроб

Ина Ротшайд

Нов документален филм представя едно от най-свещените за христяните места – църквата на Божи гроб. Малцина обаче знаят че това място е обект на спорове между представители на шест религиозни групи.
От векове тук съжителстват представители на арменската, гръцката, католическата, сирийската, етиопската и египетската коптска църкви. Режисьорът Хайо Шумерос се опитва да разкаже историите на всеки един от обитателите на този необикновен дом във документалния филм „В къщата на баща ми има много домове” /Im Haus meines Vaters sind viele Wohnungen/ . Той прекарва четири месeцаа в близост до Божи гроб, където заснема ежедневието на христяните от различните общности отправящи своите молитви към Господ. Като във всеки дом и тук има ред , който се спазва от всички. Статуквото е уредено правно едва през 1852 година, когато османското правителство / тогава Светите земи са били в рамките на Османската империя/ издава специален кодекс за това как трябва да се държат представителите на отделните групи в църквата. Случаите за неговото нарушаване обаче никак не са редки.

Препирни за графиците за чистене и молитви

Всяка от отделните религиозни групи стриктно съблюдава за спазването на правилата и следи дали конкуренцията няма да ги наруши някъде. Представителите на етиопската църква, които от векове не заплащат данъци са се настанили на покрива на църквата. Коптите които немогат да ползват главния ход на храма са си изградили малка капела в задната част на гробната камера. Предният вход стоически е защитаван от представителите на гръцката православна църква. Тъй като на подобно пространство общи литургии и служби са немислими е изготвен специален график сточните часове за всяка отделна църква. „Даже планът за чистене предизвиква конфликтни моменти” казва арменският духовник отец Агоян. И обяснява че правото на обитание може да се свърже с мотото „Ако чистя едно място от векове, значи то е мое” . По същите причини представителите на шестте религиозни групи немогат да се разберат и за належащата реставрация на храма защото всеки обявява претенции за собственост върхунего.
Режисьорът е показал в един филм изпълнен с хумор жизнерадостен портрет на живота в църквата на Божи гроб и въпреки наличието на някои сцени граничещи със реалната сатира той се е опитал да представи своите герои така че нито да ги усмива, нито да ги оценява. Според думите му той е искал да покаже „човешката страна” на това свещено място като се отнася с разбиране към всяка една от религиозните групи.

Превод Мартин Иванов

/ по материали от DW Radio/

Трейлър на филма: тук

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар