Премиера

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Поберт Перишич -”Наш човек от мястото на събитието
”Журналистът Робърт Перишич прави разрез на прехода в Хърватия, подобен на българския.
„Наш човек от мястото на събитието” е роман, с който би се гордяла всяка национална литература – социално ангажиран, с елементи на трилър.
Представени са типични персонажи и ситуации от съвременния живот на посткомунистическите страни, формирани вследствие на икономическите промени, политическите конфликти и етническите проблеми на Балканите. Читателят се сблъсква със съдбата на младите хора, преживели ужаса на войната. Действието в „Наш човек от мястото на събитието” се развива през петте дни от пролетта на 2003 г., когато започва американското нападение над Ирак. За това кратко време пред нас се разкрива плашещият ритъм на живота в Хърватия. Романът заразява със завиден хумор и лекота на повествованието.
Робърт Перишич е роден през 1969 г. в Сплит, Хърватска. Той е журналист на свободна практика със собствена литературна колона в реномираното хърватско седмично списание „Глобус”. Пише проза, поезия и литературна критика. Неговата „Наш човек от мястото на събитието” е най-продаваната книга за 2008 г., а авторът е носител на най-престижната литературна награда в своята страна Jutarnji list.  “
/в.Класа 7.04.2010г./ 
Книгата излиза на българския пазар благодарение на издателство “Димитър Яков”.Четейки публикувания тук откъс наистина открих много ясни прилики между нашия и хърватския преход. Нали и двете страни излизат от една система властвала в продължение на повече от половин век в Изтчна Европа и наложила своите икономически,социални , плитически и обществени отпечатъци върху няколко поколения живели в този период. Но докато у нас времето на прехода беше белязано от създаването на различни силови групировки и концентрацията на капитала в определен кръг хора /този период умело пресъдава Владимир Зарв в романа си “Разруха”/ , то този в Хърватия мина под знака на национализма  – подтискан десетилетия наред в изкуственото образование  “Съюзна федеративна република Югославия”. Скромното ми мнение е че тази книга е от онези които трябва да бъдат прочетени за да може всеки сам за себе си да направи различни паралели и сравнения между това което се случи или не у нас и при нашите съседи по съдба.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар