Лично мнение

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Криворазбраната цензура
Американците се славят с коренно различните и  налудничави понякога  представи които имат за различни неща които са  част от обществото в което живеем. В това отношение не отстъпва и въпроса за цензурата в интернет- тема станала гореща през последните седмици заради скандала между Google и режима в Пекин. И именно „световният лидер” в борбата срещу нея разбуни духовете с едно изследване> Гласност за  което бе дадена в една публикация на сайта на списание „Шпигел”. Та според данните на Google Германия се нарежда на…. второ място по цензуриране на информацията в интернет!!!!
„Как Германия стана вицешампион по цензурата в интернет?”
Ако се вярва на данните то това е много лесно  особено ако се вземе под внимание само критерия брой подадени от властите искания за спиране на публикуване на определен вид информация. По този показател  федералната република заема „престижното” второ място със 188 подадени сигнала далеч зад лидера Бразилия с 291. Ето какво показват данните за Германия за периода 1 юни-31 декември 2009 година :
7 от запитванията са свързани с нарушения на авторските права от страна на блогърите
3 са свързани със неспецифични причини от неназовани блогъри
4 са свързани със събирането на информация в мрежата -т.нар. Google Suggest
в 2 от случаите от Google е поискана забрана за качване на видеоклипове
1 случай е свързан с нарушения при търсене на снимки 
в 94 от случаите се касае за резултати в търсачката
в други 4 случая за опити за използване на търсачката от нерегламентирани места
в 3 случая за ползването на You Tube
в 70  случая отново заради ползването на You Tube
 
Оказва се че в класацията ги няма едни от основните заподозряни когато говорим за цензура на информацията в мрежата-Китай . Оправданието на Google е че данните били засекретени от режима в Пекин и те нямали достъп до тях. Да но освен Китай , страни в които има цензура в интернет са Иран / да не забравяме събитията от миналата година/ , Куба и Беларус където режимът на Лукашенко също е поставил под контрол сърфирането в мрежата. Или там не питат а директно прилагат силова цензура. Просто затварят неудобните сайтове. Да не говорим че няма и дума за Северна Корея. ТАм обаче положението е друго .Хората едва ли знаят за съществуването на нашите модерни средства за комуникация защото живеят в един изолиран и до крайност идеологизиран  свят. Сигурно един проправителствен блогър от т.нар. „50 Cent”  в Пекин би дал мило и драго да публикува тази информация с пропагандна цел и би получил цяло състояние от властите които могат да използват доклада като средство за пропаганда. 
Странно е как от Гугъл са избрали точно този критерии за определяне степента на цензуриране на информацията след като признават че в случая с Германия голяма част от отправените запитвания са оправдани от юридическа гледна точка .
Въпрос на разбиране на това що е цензура ! А критерии всеки може сам да си избере както се вижда и да прецени кое е цензура и кое не. 
Мартин Иванов  
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар