Ретро

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Полароид се завръща на сцената

Спомня ли си някой онези чудни фотоапарати които имаха способност да изкарват на момента готовата снимка ? Едва ли . Във времето на дигиталните фотоапарати , когато вече дори не е необходимо да проявим снимката за да я покажем на някого , а просто да му я пратим по имейл или да я споделим в социалната мрежа. Но завръщането на фотоапаратът за моментни снимки „Полароид” 300 е доказателство за това че романтиката е вечна.
Ново начало
Благодарение на австриецът Флориан Капс скоро се очаква добилият небивала известност в последната четвърт на миналия век апарат на „Полароид” отново да се появи на пазара. 300 милиона фотоапарата за експресни снимки са произведени до момента в света, но за последните две години не е излязъл нито един. Последният филм на „Полароид” е произведен през лятото на 2008 година . От 1972 година когато компанията „Полароид” представя новата си за времето технология SX 70 , която е в основата на апаратите за моментни снимки е изминало твърде много време .
 Това обаче не притеснява Капс , който закупува изоставена фабрика на компанията във Холандия. Очаква се в средата на юни да се осъществи дългоочакваното за връщане на новият Polaroid 300 . Представянето му ще се състои в Ню Йорк. Защо точно там би попитал някой. По чисто сантиментални причини. „просто защото именно тук Едуин Ланд основателят на „Полароид” е направил своята първа снимка.” – отговаря Капс на въпрос на журналист на Дойче Веле.

Фотографията като хоби

Мнозина едва ли се замислят че днес все още съществуват места, където фотографията е не просто бързо и лесно правене на многобройни снимки с дигиталния фотоапарат- а истинско хоби . Именно онези за които тя е начин на живот могат най-добре да оценят повторната поява на този фотоапарат. Защото човек получава едно несравнимо усещане докосвайки снимка направена само преди секунди.Машините в холандската фабрика обаче отдавна не могат да работят така както преди. Ето защо в процеса на възкресяването на фотоапарата се включва и компанията “Chemical Co” .

Между изкуството и носталгията

Кое обединява изкуството с носталгията ли? За Флориан Капс като всеки студент по изкуствата страстта към старите и анахронични технологии. „На пода на тавана , в стар сандък на баба си и ли на пазар за антикварни стоки всеки може да намери някой от онези фотоапарати. Така се случи и с мен” –споделя Капс.Той се запалил след като прочел някакъв материал по въпроса и си поръчал апарат използващ технологията SX 70 от интернет. „Когато тогава го разопаковах веднага разбрах че става въпрос за „Полароид”,” И така у него се зародила идеята да инвестира и с това да допринесе за завръщането на позабравения вече фотоапарат.

1 милион филми

Малкото предприятие заело се с нелеката задача да възстанови производството на „Полароид” се надява да намери клиенти както в интернет, така и сред големите вериги фотостудия, които също биха могли да използват тази технология на снимане с успех. Капс желае да достави около един милион филма през тази година. Клиентите трябва да са подготвени обаче да се бръкнат по-дълбоко. Един филм за осем моментни снимки ще струва 18 евро което прави по около 2,25 евро на снимка. Той не счита това за пречка . Когато през 1947 година от „Полароид продават първият си филм той струва само 1,75 долара което се равнява на цели 35 долара сега . Той е убеден че стойността на филма е част от идеята. Конкуренцията вече се опитва да заеме тази ниша.Дори от “FUJI” вече изкараха на пазара свой модел фотоапарат за моментни снимки . С перфектното качество на снимките си обаче той не е за пуритани защото така се е загубило очарованието на техниката.

Polanoid.net

Макър и стара технология все още не липсват фенове на „Полароид” . Подобно на Симоне Фригмани –млад фотограф продаващ в малко магазинче в Берлин . Той снима от пет години с фотоапарат на „Полароид” въпреки че има и дигитален но признава че е го е ползвал само два пъти. До сега то е направил повече от 500 снимки откакто се е запалил по „Полароид”. И така малкото магазинче се е превърнало в място за срещи на мнозина живеещи с изкуството клиенти почитатеи в същото време на ретрофотографията. „Ако за нас по-старите снимките с „Полароид” са нещо ретро ,то по-младите ми клиенти ги намират за нещо ново и изненадващо за тях” – споделя продавачът. Така се стига и до създаването на социалната платформа Polanoid.net, която има вече почти 16 000 членове. Там са качени над 250 000 снимки направени с фотоапарат на „Полароид”. Мисията им е борба за запазването на „Полароид” , за уникалността и индивидуалността в изкуството.

Потребителите на новият „Полароид”

Флориан Капс описва клиентите на възродения апарат така: „ Това са хора на възраст между 24 и 47 години, 55% мъже с висше образование и доходи, креативност . Над една четвърт от тях фенове на „Ейпъл”.”

Какво ще представлява „Полароид” 300

Очаква се новият фотоапарат на „Полароид” да предложи на потребителите моментни снимки с формата на визитни картички. /46 х 61 мм. / .Тя ще е снабдена със четири режима за автоматично снимане и камера. Фотоапаратът ще се предлага в три цвята-син,червен и черен и ще струва 99 евро .

Снимка: Computerbild
Клипче за Полароид 300:тук
Клипче за Полароид: тук
Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар