Дим и пепел

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Кои са дискриминираните  пушачите или (не)пушачите

Дискриминацията е явление при която една определена група хора се чувства  засегната ппо мякакъв признак -етнически ,религиозен,здравословен или някакъв друг. Въвеждането на либерален  режим за тютюнопушене логично породи у мен  въпроса кои са дискриминираните и кои не.. 

Решението на депутатите да оставят по-либерален режим на пушене не само противоречи на здравата психика но е и против всякакви норми поне в по-развитите от нашата страни. И ако то не ме учуди защото още миналата година някои депутати върли пушачи се изказаха че след изборите “новата власт” ще смени курса и че пълната забрана няма да бъде въведена, то учудващото е че беше разрешено пушенето в автогари и летища /също обществени места/ защото поне моите наблщдения са такива че подобно нещо е абсолщтно забранено в страни като Германия например. За липсата на здрава психика у народните ни избранници говори и факта че гласувайки част от промените в здравния заон създадоха парадокса че деца до 18 години нямат право да посещават заведения в които е разрешено пушенето, но нощмите клубове бяха изпуснати като се наложи спешно заседание на здравната комисия. Оказа се че трябвало да се поправи и закона за закрила на детето за да се регламентира и тази забрана. (!) Къде са спали депутатите не е ясно. 

Та въпросът е кой е дискриминиран в случая пушачите или (не)пушачите. Защото онези които като мен са сред втората категория ще са принудени да се съобразяват посещавайки заведения с порока на първите превръщайки се в неактивни пушачи . Невярвам заведенията да обособят специални помещения за пушачи защото те често са мнозиство и както и  досега за непушачите най-вероятно ще бъдат заделяни  специални маси често в най-отдалечените и неугледни ъгълчета. А това че страната ни е лидер в Европа по заболявания причинени от цигарите не интересува нито депутатите нито пък новата здравна министърка която използва първите си медийни изяви за да обявява на всеослушание колко е красива и умна . С ум и красота можеш да спасиш света но едва ли можеш да извадиш здравеопазването ни от дупката в която се намира .  
А оправданията че този или онзи сектор ще пострадат ако се въведе пълна забрана са смешни и неоправдани . Ако да речем има отлив от туристи то това не е заради евентуалната пълна забрана на пушенето на обществени места а заради ниското качество на обслужване,презастрояването на курортите ни и жизнения стандарт на населението ни като цяло. Не знам страни като Германия, Испания или Норвегия, където е въведена пълна забрана на цигарите да са постраали нещо от това. А до момента цели 17 страни в Европа са въвели подобна забрана като в още седем предстои нейното официализиране. Само у нас “умните глави” измъдриха че ще се въведе по-либерален режим. Е да мумислят жертвите било то пушачи или (не)пушачи. 
Мартин Иванов 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар