Трагедия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Хаус и жертви белязаха парада на любовта в Дуизбург
340 ранени и 20 жертви.Това е равносметката от последния love парад състоял се миналата седмица в германският град Дуизбург. Трагедията породи различни въпроси на които сигурно скоро ще бъдат дадени логични и правилни отговори-най-вече за да не се повтори никога повече подобен сценарии.

Хаус е музика същевременно опияняваща и караща всички нейни почитатели да танцуват в транс сякаш оживя миналата седмица, когато се състоя поредният и оказал се последен парад на любовта. Един форум –разбираем за едни и неприемлив за други, които както мен  неразбират тази музика обаче отиде в историята. От 1989 година, когато в Берлин е проведен първият парад –този форум се превърна в едно от най-популярните събития не само във федералната република.-събиращо многомилионна публика. Началото му е поставено от демонстрация  на хора за равни права на хомосексуалистите. Рекордът по посещаемост е поставен преди две години в Дортмунд-1,6 милиона души.  Последното му издание обаче беше оляно с кръвтта на над 300 човека превръщайки ги сякаш в мъченици на любовта. Часове след събитието 19-годишен участник призна пред „Билд”- „Нямаше никаква възможност за бягство. Хората стояха сякаш пред стена. Страхувах се че ще умра.” 

Мястото на трагедията
Това е тунел който според плановете за сигурност е трябвало да служи едновременно за вход и изход към мястото на парада. Широк е 20 метра и е с дължина от 200 метра. Според Михаел Шрекенберг-професор по физика,  цитиран от „Шпигел”  тунелът е бил достатъчно широк, но от организаторите не са съумели да спрат нахлуващите от двете страни тълпи и това е станало причина за трагичните резултати.
Кой е виновен
Това ще установи разследването. Няколко въпроса обаче остават без отговор за сега. Защо организаторите са пренебрегнали предупрежденията на полицията че мястото е неподходящо за  подобен род събития? Медиите вече извадиха наяве информациите че там е могло да се съберат само между 250 000 и 500 000 души но не и повече.А според организаторите в Дуизбург са присъствали около 1,4 милиона посетители. Разрешението за парада е дошло само часове преди провеждането неясно все още под какъв натиск, въпреки несъгласието на полицейските власти и въпреки продължилата почти година дискусия за и против провеждането му. Шефът на полицейският съюз  зави че „хората са станали жертва на материални интереси”. Мнозина обвиняват организаторите че не са предвидили пристигането на толкова много хора в най-гъсто населената провинция на Германия и след като само в разстояние на 18 часа на местната гара са пристигнали 350 (!) влака средно с по 800 пътници специално за парада. Отговор не е получил и въпроса защо входът на тунела е останал затворен почти час преди началото на събитието?
„Дойче Веле” връща лентата назад припомняйки за други събития с подобен трагичен край като пожар по време на мач във Англия , който води до смъртта на 56 души или до печалния случай от белгийския стадион „Хейзъл” където смъртта си намират 9 фенове. Спомням си и за един друг пак спортен случай  на стадиона в град Шефилд , когато през 1989 година 96 души намират смъртта си заради лоша организация . Черната серия се оказва много дълга и могат да бъдат изброени още редица точки по света като Ирак ,Непал или Гана. Българският случай от Индиго също небива да бъде забравян. Всичко това за пореден път доказва че колелото на историята неумолимо се върти и дали на футболен мач или концерт трагедия от подобен мащаб би могла да се случи отново. Защото тълпа от хора събрана на едно място много лесно би могла да се превърне в неконтролируема маса –а това както видяхме да доведе до едно-хаос и жертви.
Мартин Иванов

  
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар