Digital world

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Новите технологии извадиха библиотеките от нафталина и ги превърнаха в съвременни мултимедийни съкровищници на знанието

По материали на списание „Шпигел”

Старинните библиотеки са на път да бъдат заменени от модерни мултимедийни центрове където ще преобладават филми ,книги и музика съхранявани не на прашни етажерки а в електронен формат

градската библиотека в Биберах
Източни на снимките : http://www.medienzentrum-biberach.de/

Малка библиотека помещаваща се в сграда от 16-ти век в провинциално германско градче Биберах. Може би за някой ще прозвучи учудващо, но тази библиотека беше избрана за библиотека на 2009 година Година по-късно тя печели за шести път първо място в класацията на библиотеките намиращи се в населени места с население между 30 000 и 50 000 жители. И не заради старинната сграда в която се помещава защото връзката с миналото свършва до там. Ако човек иска да усети в ръцете си старинен екземпляр от някой непреходен класик , автентични географски карти или да прегледа някоя компютърна игра няма да може да направи това. Няма да намери и нито една повредена книга , в триетажната сграда няма нито една изгубила стойността си книга. „Купуваме това, което се търси от клиентите”-казва ръководителя на библиотеката Франк Раумел. Библиотеката разполага със 72 000 тома и ако някоя книга не се радва на читателски интерес, тя изпада от каталога. Около 20% от нейния фонд е съставен от така наречените “Non Books” : дискове с музика, аудиокниги, софтуер или така популярните напоследък книги в електронен формат. Читателите могат да се разнообразят и със филми на Blue-Ray или DVD. Заемането на книги е напълно автоматизирано Посетителя взема желаните от него книги и ги регистрира на специален терминал със чипкарта. За да върне обратно книгите е достатъчно само да ги пусне през специален капак намиращ се на стената отвън тогава, когато пожелае без да влиза в библиотеката отново.

Читателите скоро ще могат да заемат и материали на Blue Ray носители Източни на снимките :
http://www.medienzentrum-biberach.de/

Специална машина разделя различните носители-книги,дискове или географски карти. Ако желае клиентът получава напомнящо кратко съобщение три дни преди изтичането на заемния срок. Въвеждането на модерните технологии обаче не означава че в библиотеката няма никого защото сътрудниците там са на разположение на клиентите-били те младежи,емигранти или хора с увреждания.За първокласниците има специални комплекти с които те могат да учат играейки забавни игри. Учениците от четвърти клас могат да получат първите си членски карти за библиотеката а по-големите да се научат как да подбират различен вид информация почти като професионалисти. Това обаче не е единствената библиотека в Германия отворила вратите си за навлизането на модерните технологии.

Мюнхенската библиотека се отваря за света

Държавната библиотека в град Мюнхен е една от най-реномираните и известни съкровищници на книгата в Европа. Тя разполага с над 10 милиона книги и за нейните читатели е осигурен достъп до 55 000 актуални списания. Там се съхранява една от най-големите сбирки състояща се от над 90 000 ръкописа. От 16 век насам тя разполага с над 140 000 собствени печатни издания. Досега обаче достъпът до повечето старинни книги и ръкописи никак не бе лесен. Всеки интересуващ се първо трябваше да поръча книгата която желае да прочете и да я отнесе в читалнята. От страхх да не се нанесат някакви вреди на ценните издания изнасянето и ползването им ставаше възможно само със специални ръкавици. Сега благодарение на технологиите тази практика търпи коренна промяна. Ценните издания са обработвани от специалисти във електронен формат , което прави възможно предлагането им на читателите директно в интернет. В дигиталния център на библиотеката биват сканирани частично с помощта на роботи някои от най-ценните книги и ръкописи. Вече около 500 000 книги са минали през центъра и са били дигитализирани- от уникалния пергаментов ръкопис на „Песента на Нибелунгите” до оригиналните партитури на Густав Малер написани лично от него на ръка. Библиотеката предлага в електронен вариант всички съхранявани от нея печатни издания от 15 и 16 век. Към тях след уточняване на авторските права ще бъдат прибавени и изданията от 17 до 19 век които обхващат около 250 милиона страници. Фондът от дигитални книги на Баварската библиотека за сега обхваща около 300 000 заглавия. Произведенията на прочутите немски автори-братя Грим, Гьоте,шилер,Лесинг, Хайне и Кант ще са само част от книгите които скоро читателите ще могат да ползват директно в интернет. „С това целим да отворим библиотеката към света”-разказва генералният директор Ролф Гриебел.

Ватикана също започна дигитализация на безценния си архив

Апостолическата библиотека във Ватикана също не изостава от високите технологии. Там вече започна процес на дигитализация на някои от най-ценните ръкописи като „Codex Vaticanus” от 4 век, папската була с която се потвърждава създаването на ордена на францисканците от 1223 година и повечето от ръкописите на Мартин Лутер. Както е известно вече стартира мащабен европейски проект за създаване на специална платформа която едновременно да съхрани в дигитална форма книжовното богатство на Стария континент и да даде възможност за по-лесен достъп на читателите до безценни шедьоври.Само в Германия се предвижда почти 30 000 библиотеки музеи и архиви да обединят притежаваните от тях книги и документи в една обща германска дигитална библиотека. Философите и педагозите все още спорят дали големите дигитални библиотеки могат да се превърнат в гигантски енциклопедии и да доведат неизбежно до натрупване на повече знания или ще дадат само повърхностни знания. Това което е безпорно обаче е че чрез дигитализирането на книгите се цели тяхното запазване за бъдещите поколения.Припомня се случая с библиотеката на град Ваймар , където през 2004 година заради пожар биват частично повредени 50 000 книги. А книгите между 1850 и 1970 година често покафеняват с времето и започват да се саморазпадат. Дигитализацията е необходима и поради факта че между 60 и 90 % от книгите в немските библиотеки са напечатани на подобна хартия и само чрез преобразуването им в електронен формат може да се предотврати тяхната загуба. В последните две десетилетия развитието на технологиите помогна на библиотеките да преоткрият своите читатели. През 1981 година Умберто Еко написа в своя речник „Как да се организира общественната библиотека” че „библиотеките се отнасят враждебно към посетителите като достъпът им е максимално затруднен ,а процесът на заемане на дадена книга отблъскващ.” Днес обаче и читателите и библиотеките могат да оценят променената ситуация. В последните десетилетия библиотеките се превърнаха от прашни места в в привлекателни и смислени места развивани по коренно различен модел където освен четенето на книги всеки посетител може да изпие по едно кафе или изпуши някоя и друга цигара. Нещо нетипично за тях само до преди 20 години. И резултатите са повече от оптимистични .Само в градската библиотека на Биберах е отбелязан ръст от 6,2% на заетите книги за 2009 година . Ако в началото на 90-те години броят им е бил 165 000 годишно, то сега броят им е достигнал 535 000 годишно. Може и да е дошло времето когато библиотеките ще се превърнат в рай за всички свои жадни за знания читатели и с това да изпълнят мечтата на библиотекаря от романа на Еко „Името на розата” , който винаги си е представял райа като една голяма библиотека.
Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар