Премиера

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Представиха книга описваща дупките в българската енергетика 

Днес от 18  ч. в книжарница „Хеликон-Витоша“ беше представена книгата „Черните дупки на българската енергетика“ с автори Иван Чалъков, Иво Христов и Тихомир Митев.Тя беше представена от Красен Станчев, Валери Найденов и издателя Любен Козарев. 


Интересно мнение изказа именно Красен Станчев според когото социологическото изследване обхваща периода от началото на развитието на енергетиката у нас в края на 50-те и началото на 60-те години до наши дни. В началото   развитието на този отрасъл е трябвало да помогне както за развитието на тежка индустрия, така и за погасяване на задълженията на страната ни към системата на СИВ. Сега обаче поради спирането на повечето мощности в производството и закриването на цели предприятия от индустрията са се натрупали според него 20-23 процента излишни енергоизточници.

Мартин Иванов

След „Експертите на прехода“ това е поредната книга на „Изток-Запад“, която се заравя надълбоко в теми-табу, за да разкрие мрачната картина на безогледната корупция у нас. Задължителна за всеки, който държи да знае какво всъщност се случва и защо цената на тока се е устремила към висините. За „Черните дупки на българската енергетика“: „Пред вас е мрачната аутопсия на българската енергетика. Знаете ли например, че само за ремонтните дейности в централите отиват над 2 милиарда лева годишно? И че реалните изпълнители получават едва 20 на сто от тези пари? Това е един от най-сериозните канали, захранващи политическата корупция и олигархичния тип управление в България. Знаменитият консултантски договор на Ахмед Доган е на стойност 2 милиона лева. От тези пари той е платил общо 50 000 лева на истинските консултанти – едва 2.5 на сто от парите на данъкоплатеца! От всички пари на обществото, които потъват в енергийната система, поне 40 на сто се отклоняват в корупционни канали. Затова нищо не остава за технологично обновление. Защо например и до ден днешен софийските топлоцентрали не произвеждат ток? Защото вместо за нови турбини, парите отиват за нови яхти. Това е тъжният извод от десетки експертизи, оригинални интервюта и анализ на информацията в десетки медии през последните години. Това не е служебен доклад. Това е критично гражданско изследване. Прочетете го преди гласуване“.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар