Избори

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

  Празник за зелените и тъга за консерваторите след изборите в  Баден Вюртемберг

Зеления цвят излезе на мода в германския югозапад и това може да донесе големи главоболия за управляващата коалиция в е. Случилото се в Япония изстреля зелените до непознати висоти. 

Каквото и да означава това днешните избори за ландтаг в Баден Вюртемберг показаха едно, германците са несъгласни с досегашната политика на федералното правителство по различни въпроси като образованието и социалната политика, но най-вече по въпроса за развитието на атомната енергия в бъдеще може би повлияни от случилото се във Фукуяма.Иначе няма друго обяснение за това защо консерваторите загубиха властта в един от своите бастиони и за рекордно високите резултати  на зелените на зелените. В различни градове као Манхайм и Тюбинген зелените постигнаха мечтани резултати. В Тюбинген те получиха дори повече от 32 процента от гласовете, а Фрайбург получи от наблюдателите определението „зелена крепост“. От тук нататък за правителството в Берлин ще настъпят тежки времена първо защото коалицията ще загуби 6 места в Бундесрата  което ще усложни допълнително вземането на политически и управленски решения от коалиционния кабинет на Меркел. И второ заради ошите резултати на либералите които в Баден Вюртемберг едва минаха 5-процентовата граница и за сега според изчисленията ще вземат едва 7 мандата. На изборите в Райнланд Пфалц представянето им беше още по-трагично- те дори не влязоха в местния парламент там.
Изборите ще останат в историята с няколко неща. 

  • консерваторите загубиха властта в Баден Вюртемберг за пръв път от 58 години насам
  • рекорден спад на резултатите за социалдемократите – -2,1%
  • зелените удвоиха постигнатото от тях в предишните избори- +12,5%
  • спад на резултатите за консерваторите и либералите общо с 10,6%
  • за пръв път в историята зелените могат да имат свой министърпредседател
Тези факти са красноречиви -коренна промяна в управлението на Баден Вюртемберг. Дори политическите наблюдатели вече говорят не за една червено-зелена коалиция а обратното.С течение на времето като че ли стана ясно и какво ще е разпределението на мандатите в Ландтага -67-69 за бившите управляващи от ХДС и либералите срещу 71-73 за червено -зелената коалиция. Заради сложното изборно законодателство там предвиждащо както директни мандати за парламента така също и допълнителни мандати които се разпределят според общите резултати на всяка една партия, точното съотношение ще остане загадка до излизането на крайните резултати. Горчилката за Меркел е пълна като се вземат и резултатите от изборите в другата провинция Райнланд Пфалц, където коалиционния партньор-либералите останаха дори извън парламента. Логично обаче след зеленото цунами от Баден Вюртемберг изборите там  останаха на заден план. Още повече че старият вълк Курт Бек запази властта си там въпреки че ще му се наложи да търси отново героите на вечерта-зелените за коалиционен партньор.  Ако денят се познава от вечерта каквато разпространена поговорка има , то утрешният ден може да предполага само едно-трусове в Берлин. За сега там запазват мълчание но едва ли това ще е за дълго.
Мартин Иванов


Резултати към 22:21 часа

Баден Вюртемберг 
ХДС- 39% /-5,2/
СДП-23,7% /-2,1/
Зелените-24,2% /+12.5/
Либералите-5,3% /-5.4/
Левите- 2,8%

Райнланд Пфалц

ХДС-35,2%/+2,4/
СДП- 35,7% /-.9,9/
Зелените- 15,4%
Либералите- 4,2%
Левите- 3,0%
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар