Забравените жертви на комунизма

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Филм на RTL разказва за съдбите на източногерманци станали жертва на режима преди 1989 година защото са потърсили своя път към свободата. 
В препълнената зала на „Гьоте Институт” в София беше показан филмът на RTL „ЗАБРАВЕНИТЕ- смърт, там където другите отиват в отпуск“ / DIE VERGESSENE- Tod, wo anderen Urlaub machen/. Документалната лента разказва четири драматични истории на млади източногерманци, решили да потърсят по-добър живот зад „желязната завеса” използвайки като тръмплин България. За създаването му е спомогнала немската фондация за осмисляне на диктатурата. От екипа работил по филма признаха, че за съжаление от българска страна са получили подкрепа единствено от БНТ.

А това уверявам ви е филм, който заслужава да се гледа, както от представителите на по-младото поколение, така и от хората на средна възраст. Защото това е низ от истории, които остават зрителя без дъх. Преди всичко филмът спомага за съживяването на паметта на обществото за близкото минало, за което оказва се има все още какво да научим. Историите на убитите Андреас и Детлеф, на тежко раненият Томас Мюлер и другите персонажи са само част от онова, което е останало скрито за обикновените хора. И разказите на сестра Кючукова и доктор Седларски са само част от мозайката, която може да допълни пъзела на историята за жертвите на комунистическия режим. Жалко е, обаче, че ттози филм няма да се види по родните телевизии, заети да излъчват всякакви безсмислени и спорни откъм съдържание формати, които обаче не могат да научат зрителите на нищо. А това е филм, който трябва да се гледа и в часовете по история, защото младите не трябва да забравят паметта за миналото, за онези невинни жертви на режима, тръгнали по трънливия път към свободата в едни не чак толкова далечни времена. Така , както този и подобни нему филми вече са част от часовете по история в Германия.
У нас обаче тези проблеми макър че вълнуват мнозина, не са предмет на така наречените масмедии. А оказва се че спомените са все още живи, както за жертвите като Томас Мюлер, върнал се в Бургас и срещнал се след 30 години със своите спасители, които разказаха пред всички ни за неговата история, така и за хората отговорни за тези престъпления, но неполучили и до сега своето наказание, като убиецът на двамата младежи край границата, който все още е жив и живее в Гоце Делчев. За това, гледайте този филм, пазете паметта и помнете, за да не се повторят никога подобни трагедии.
Мартин Иванов
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар