Вело(р)еволюцията е възможна само след промяна в мисленето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

„Мръдни си колелото, че да не го закачи колата”- ми каза любезен охранител пред сградата на операта. Не, не отивах на опера посред бял ден, а дп намиращата се наблизо Комисия по досиетата. Там обикновено паркиран на тротоара стои лъскав черен автомобил. Трафикът в района е доста интензивен и когато човек пътува с колело няма къде да го остави. Подобно е положението и пред други обществени дгради ,повечето от които се намират в централната градска част. 

Въпреки че оред МОЛ-а на Стамболийски е достатъчно оживено, там няма 
стоянки за велосипеди. Хората са принудени да връзват колелетата си за стълбовете. Снимка:М.Иванов 

На улицата се движат все повече велосипедисти. В началото на пролетта велосипедът е едно от малкото превозни средства, което те прави независим.
Заради високите цени на бензина все повече хора
прибягват до него.
Никъде в центъра на София пред сградите на различните институции или банки обаче няма удобни паркоместа за велосипеди. За сметка на това колите се паркират на всевъзможни места. За разлика от паркингите за автомобили, стоянките за велосипеди могат да се обособяват навсякъде и не изискват толкова капиталовложения. Къде се срещат младите хора днес? Пред МОЛ-овете и кината.Кратката ми обиколка показа че стоянки за велосипеди няма нито пред оживено място като МОЛ-а на Стамболийски, нито пред кино „Арена“. А място за такива  има предостатъчно. 

Пред кино „Арена“ има достатъчно място за велосипеди, но и там няма нито една стоянка. Снимка:М.Иванов

Само някой трябва да се сети. Отиваш на кафе или на разходка из МОЛ-а, но поради липса на стоянка се налага да оставиш колелото си вързано някъде- най често за уличен стълб, 
Ако има повече стоянки до административните сгради,
може да се реши и проблема със сигурността на велосипедите .А той не е по-маловажен
.Така в университета преди време незнаен крадец остави не малко велосипедисти без
колелета.Стоянките до метростанциите също не влизат в графата-сигурни. 

Стоянките за велосипеди пред метростанция „Вардар“ са така поставени, че еда ли някой знае за съществуването им. Мястото е толкова пусто, че аз бих се замислил преди да си оставя колелото там. Снимка:М.Иванов

 
Какво
пречи такива да има подобно на Германия пред всяка по-значима обществена сграда?
Току виж предприемчив бизнесмен реализирал идеята за платени, но сигурни
велостоянки.
Все по-често се говори за е-мобилност. 

А ето как е в Бон .Сравнението смятам е излишно. Снимка:М.Иванов

Малцина обаче биха могли да си позволят така модерните електромобили, но не така стои въпросът с велосипедите. Все ще се намери някое старо колело, което може да ти свърши работа. Напоследък се чуват само гласовете на недоволните от цените на горивата шофьори. Провелите се няколко показни шествия за повече права на велосипедистите през последните години макър и да имаха известни резултати, не доведоха до кой знае какви промени. Това важи особено за централната градска част. А такива са повече от нужни защото както някой шофьор има правото да си паркира колата в близост до мястото където отива, както всеки гражданин има правото на удобен градски транспорт, така и велосипедистите имат право на удобно и сигурно придвижване и на места, където да оставят велосипедите си.

 Успехът на вело(р)еволюцията обаче е свързан и с промяна на мисленето на хората. Пешеходците да знаят какви са правата на велосипедистите и обратното. Шофьорите да имат толерантно поведение, защото всички ние сме участници в движението независимо дали се предвижваме на две или четири колела и споделяме еднакви отговорности за сигурността на пътя. Само тогава можем да кажем че нещо върви и се променя към по-добро.

Мартин Иванов
журналист на свободна практика

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар