Защо трябва да е лесно, като може да е трудно

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Източник на снимката: http://www.sxc.hu/photo/906294

Проблемът с бездомните кучета и зачестилите напоследък случаи на нападения на гладни глутници е поредният, при който се вдига много шум. Това обаче може да се окажа както винаги шум за нищо и дори факта, че човек е загубил нелепо  живота си, изяден от кучета   няма да промени нещата. И всичко ще си продължи по старому. Докато се появи следващия проблем и пак някой не загуби живота си, било след като е блъснат на пешеходна пътека , било след като е  затрупан от рухнала стена на някой строеж. Проблемът с бездомните кучета е само последния, който ме кара да задам въпроса: Защо трябва да е лесно, като може да е трудно? 

При решаването на един или друг проблем има две опции- или се решава кардинално, или не се решава. Сигурно има лесни решения на подобни проблеми като този с бездомните кучета , но нашите управляващи предпочитат трудните. Защото така винаги могат да намерят оправдание за нерешаването им. Такива като: „липса на пари“, „не е заложено в бюджета“ или „няма стратегия“ и  „други са ни приоритетите“, са често изричани от родните управляващи, когато се търси изход от ситуацията. Не съм запознат в детайли, как са решени подобни проблеми в някои по-близки или далечни нам страни,  знам само, че в страни като  Германия например човек може спокойно да се разхожда без да го е страх че може да стане жертва на нападение от изгладнели кучета, да пресича на пешеходна пътека без да се притеснява дали ще оживее или не.
 У нас  намеренията за справяне с един или друг проблем, без значение дали е регионален или национален, излизат на преден план само тогава, когато родната политическа класа се стреми към доверието на избирателите- тоест само в навечерието на избори. И след като го спечели пак не се случва нищо. И така всичко продължава да се върти в едно омагьосан кръг.

Проблеми има- решения не. И винаги се оправдаваме с трудностите пред вземането на такива решения, вместо да се направи по-лесното, да се взаимства опита на онези, коитовече са се справили с аналогични проблеми. Само така можем да се надяваме, че все някога ще заживеем в общество в което проблеми като този с бездомните кучета ще е изключение, а не правило.

Мартин Иванов
журналист на свободна практика
сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар