Неоживковизъм в действие

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

„Днеска мечтите са реалност” –това заяви вчера премиерът Борисов при откриването на новия участък на метрото . И по изказа, и вероятно по патоса , с които са изречени подобни думи, ми навяват аналогии с едно друго време , в което е минал живота на поколението 30+. Е, тогава метро все още си нямахме, въпреки че както свидетелстват хрониките, строежът му започва още през 60-те години. Но си имахме Първи държавен и партиен лидер, който често с подобен патос откриваше най-различни обекти на капиталното строителство. Само че тогава лентите се режеха неизменно в присъствието на Големия брат. И ни убеждаваха в ненарушимата дружба и светлото бъдеще. Сега ситуацията май съвсем не се е променила. Днешният Първи типично по живковски в присъствието на Големия брат само че не от Изток а от Запад ни убеждава че „Днеска мечтите са реалност” . Логично следва въпроса: Чии мечти г-н премиер?

На майките, които излязоха онзи ден на протест заради обидно ниските средства, с които са принудени да отглеждат децата си ли? На редовия пътник, който трябва типично по български да гази в калта за да стигне до някоя от новите метростанции ли? Съмнявам се. Просто защото живеем в страна в която, мечтите не само няма как да са реалност, а няма и как да се реализират. Защото винаги тук нещата се правят под девиза „Хубава работа, ама българска”. Защото обезверяването сред обикновените хора е толкова голямо ,че те едва ли могат да смятат че са изпълнили мечтите си след като се чудят как да оцелеят.

в.“СЕГА“- „В кв. „Дружба“ посрещнаха с протести новото метро“

Спорно е и доколко е удобна новата отсечка на метрото.Особено за жителите на „Дружба” 1 и 2 , които както се оказва от публикация във вестник „СЕГА” не могат да се радват на инфраструктура , създаваща удобен достъп до метрото. И техните ли мечти г-н премиер са реалност? Съвсем не.. Това не попречи на Борисов да изтъкне заслугите си за поредната крачка към ощастливяването на нацията. А шефът на „Метрополитен” Стоян Братоев да коментира по повод неудобствата за жителите на споменатите квартали цитирам: „Нашият ангажимент свършва на 10 метра от метростанцията”. Е хубава работа, ама българска. Важно е „мечтите да са реалност” , без значение как са реализирани. И премиерът доволен, и нацията щастлива.

Архивите разказват

И за да не съм прекалено голословен се разрових из интернет за знаменателни събития от близкото ни и по-далечно социалистическо минало. И ако не успях да намеря цитати от речи на бившите ни лидери по онова време, поне открих интересни свидетелства в снимки и видео.

Денят е 5 ноември 1963 година. Тодор Живков открива първите мощности в новия металургичен комбинат „Кремиковци“.Източник на снимката: Изгубената България

Вълко Червенков открива авторемонтен завод на свое име.Мартин Иванов
журналист на свободна практика

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар