Избори на тъмно и на светло

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Този уикенд пак имаше избори, макър и не чак толкова драматични, както тези във Франция и Гърция. Продажба на гласове,поставени камери,агитация. Това беше характерно за изборите у нас. Вотът в Кюстендил беше теста за политическите партии преди общите избори през следващата година. И по всичко личи, че беше добре режисирани. Единственият светъл лъч беше факта , че в навечерието на изборите за общински съветници стана ясно , че граждани ще контролират изборите и ще съобщават за нередности в социалните мрежи като Twitter например. Това поне малко ни доближава до по-развитите общества.
Ето някои от реакциите на будни граждани в  #кндл2012
В Германия пък се случи очакваното. Партията на канцлера Ангела Меркел регистрира тежка загуба и бетонира червено-зелената коалиция начело с Ханелоре Крафт на върха в провинция Северен Рейн Вестфалия. Ако най-многолюдната федерална провинция е огледало за цяла Германия, това означава, че парламентарните избори през 2013 година също са с предизвестен вече победител. А правителството на Ангела Меркел вече започна да изпитва трудности при прекарване на данъчните реформи в Бундесрата, защото консерватори и либерали вече не разполагат с мнозинство там. Резултатите в Северен Рейн Вестфалия са толкова категорични, че лидерката на социалдемократите Ханелоре Крафт поздрави всички избиратели само пет минути след края на избирателния ден, а нейният конкурент за премиерския пост консерваторът Норберт Рьотген пое цялата отговорност за загубата и обяви оттеглянето си от лидерския пост на партията в Северен Рейн Вестфалия.
лидерката на социалдемократите в Северен Рейн Вестфалия  Ханелоре Крафт
благодари на всички избиратели.
И ако у нас следизборната тъмнина е факт, коментарите за така чаканите от обществеността и медиите  във федералната република избори вървяха нон стоп из различните комуникационни канали в мрежата. Най-активни в Туитър бяха либералите и естествено пиратите. Първите написаха:”Грандиозен резултат.”, а вторите: ”Искаме да благодарим на всички пирати и симпатизанти за подкрепата в изборната битка.”
Да видяхте някакви реакции от местните политически формации или кандидати в Кюстендил  някъде из социалните мрежи? Или да се запознае в реално време с  това как протичат изборите в отделните секции. Може и да е имало, но аз не видях такива- само реакции на различни потребители, вълнуващи се от честността и прозрачността на вота. Очевидно е, че колкото по на тъмно протичат каквито и да са избори у нас, толкова по-добре. 
Интерактивна визуализация на изборите
А ето как е в Северен Рейн Вестфалия. Специален независим уеб проект- wahlatlas.net дава възможност за интерактивна визуализация на изборните резултати във всеки един избирателен район на провинция Северен Рейн Вестфалия. Картата с избирателните райони се актуализира своевременно. Тъй като не е базиран на flash технологиите, той е достъпен и за всички потребители на Ipad и Iphone.  
Така изглежда интерактивната карта на избиателните райони във Северен Рейн Вестфалия
Очевидно е, че всякакви сравнения по отношение на прозрачността и спазването на ясни правила в избирателния процес между България и Германия са неуместни. За всеки наблюдател дори с непредубедено око е видно, къде изборите се провеждат на светло и къде на тъмно. Нямам намерение да правя каквото и да е сравнение, само да дам някои примери, които нагледно показват, че по степен на прозрачност и правила при провеждане на изборите, страната ни е още твърде далеч от възприетите в по-напредналите демокрации норми. Такива които да гарантират интересите на отделния избирател и на обществото като цяло. Ако имаше нещо, което затвърдиха изборите в Кюстендил, това е тенденцията- избирателният процес у нас да протича на тъмно и без достатъчна прозрачност.Тенденция, която убеден съм ще се запази и в предстоящите парламентарни избори. И само решителната намеса на гражданското общество, чрез реализирането на различни подобни проекти може да осветли избирателния процес у нас и да я промени.
Мартин Иванов

журналист на свободна практика  

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар