Коняк „Плиска” и козметика „Арома”- визитната картичка на ДС

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Сигурно мнозина биха си задали въпроса: Какви ли армагани са  носели  в миналото при посещенията си в чужбина, висшите представители на режима  от преди 1989 година? Един може би не чак толкова важен от историческа гледна точка, но пък любопитен документ от архивите на ДС  разкрива, какви подаръци се е планирало да занесат висшите функционери на ДС на своите източногермански другари при посещението си в ГДР. Според строго секретно предложение от 7.06.1972 година основните подаръци били коняк „Плиска’и комплекти „Арома”. И ако не друго от подобен документ може да видим например, че един албум „Георги Димитров” бил по –скъп от бутилка плиска, а розовата есенция била на цена от 0.80 стотинки.
  
Предвидено било Маркус Волф, шефът на източногерманското контраразузнаване да получи дарове на обща стойност 132 лева включващ сервиз за вино, набор „Арома” и една кутия с коняк „Плиска”. За шефовете на различните отдели пък били предвидени освен козметиката и алкохола и по една грамофонна плоча на известен български изпълнител, джезве за кафе от кована мед и цветен албум „Г.Димитров” . Подаръците им били сравнително по-скромни и всеки един от шестимата шефове на различните отдели трябвало да получи подаръчен комплект на стойност само 30,50 лева. Сред останалите подаръци откриваме и кърпички с българска бродерия, цигари и естествено познатите ни мускалчета с розова есенция. Общата стойност на планираните подаръци била 481,25 лева. Ето това е била визитната картичка на Държавна сигурност.
 Комплекти „Арома” и коняк „Плиска” били основните подаръци за шефовете на ЩАЗИ, става ясно от Секретно предложение от 5.06.1972г. Архив на ДС, ф.9,оп.2, а.е.912, л.233 

Мартин Иванов
журналист на свободн практика

 

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар