Госпожо Найденова отдавна не живеем в комунизма!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Тъкмо си мислих, че разгорелите се през последните дни  протести около закона за горите са повлияли поне малко благотворно върху българския медиен ландшафт и в интернет се появи вълна от недоволство най-вече от поведението на Диана Найденова, която в своето предаване се прояви като съдя от Народния съд. Арогантното и поведение, нетърпящо възражения е повече от скандално. То няма нищо общо с разбиранията ми за журналистиката и това, че при подобни конфликти един журналист трябва задължително да даде право на различните страни да изразят позициите си и да остави на обществото да прецени- кой е крив и кой прав. А Найденова се държеше като коментатор на футболен мач, който се опитва да ни убеди в правотата на пристрастията си. Та ние вече не живеем в комунизма госпожо Найденова, когато от партийните медии  ни облъчваха с единствено верните и правилни позиции. Съгласен съм, че случилото се с оператора на телевизия BTV е неприемливо, но Вие нямате право да искате колективно извинение от обществото за инцидент, за който е отговорен само един човек.  
 Вие нямате право да се държите като наказателен отред срещу другомислещите и да ги приравнявате с хулигани. Госпожо Найденова, поведението Ви е сран за българската журналистика. То граничи с лакейщина, подлизурство и продажност. За колко сребърника се продадохте госпожо Найденова? Или може би Вашата шефка, която както се твърди в една публикация на сайта за разследвания- bivol.bg, притежава акции  в банката на Цеко Минев.
Биволъ: „Шефката на BTV с 190 400 акции в банката на Цеко Минев“
Ето заради такива продажни журналисти медийната среда у нас ще една от най-несвободните в света. Защото тя показва колко открито защитава определени позиции. Това не е журналистика а медийно изплюване и изхрачване върху обществото и поредното потвърждение на това, какъв фаст фууд са българските традиционни медии, разчитащи на купени журналисти за да се защитават позициите на управляващите и подлагащи на медийно затъмнение информацията, която е нелицеприятна за тях. Факт е госпожо Найденова, че на протеста имаше пияни и лумпени. И аз ги видях с очите си, но да определяте всички като хулигани и престъпници е най-малкото възмутително. Да каните човек в студиото си и да му налагате вашата позиция, без да го оставите да изрази мнението си е непрофесионално. Това са прийоми от едни други времена, от които мисля че вече отдавна  сме се отдалечили. На времена, в които единствено правилното мнение беше –официалната позиция на Първия партиен и държавен ръководител. Сега живеем във времена на свобода на словото и информацията, в които всеки е свободен да изрази позициите си. И когато управляващите не са склонни да чуят обикновените хора, те са в правото си да предприемат всякакви действия за да се чуе то. Когато медии като БТВ  ги заглушават, те са в правото си да използват всички комуникационни канали за да го изкажат.

Мартин Иванов

журналист на свободна практика 

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар