За вампирите и хората

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

През последнитеседмици  у нас се случиха доста интересни събития, които както се казва хванаха окото на немскоезичните медии. Сред събитията у нас попаднали по страниците и електронните издания са археологическите открития, гражданските протести и състоянието на българските медии. Тук ще направя съвсем кратък преглед на някои от публикациите.

Ако в нашите медии/ справка в. „Стандарт” от 12.06.2012г. / след като беше разгласена новината за откритието на вампира, който се оказа впоследствие всъщност че  не е вампир я обърнаха откъм ненаучната и страна, то в „Шпигел” и отредиха доста сериозно внимание и то откъм научната и страна. Така  както си трябва. В материал озаглавен „Археолози изкопаха вампир” /Archäologen graben „Vampir“ aus/, електронното издание на „Шпигел” пише за „страховито откритие” край малкия град Созопол, позовавайки се на „реномираният историк Божидар Димитров” . Според изданието скелетите били два, и откритието било поредното, което можело да доведе многобройни туристи в региона. Напомня се, че преди време в църквата Св. Георги били открити мощи на Йоан Кръстител. Ето какво гласи един от коментарите след статията: „Рядко съм чел по-глупава /грешно интерпретирана/ статия”- пише някой си metalazzy, и продължава: „ в моя свят има една малка разлика между „Този човек е бил вампир” и „Този човек е бил лош, и ние не искаме в никакъв случай той да се върне”. Не, тук не става дума за откриване на вампир, а на знак за потвърждение на ритуал, с който е трябвало да се погрижат умрелият да си остане умрял. …” 

Естествено протестите на гражданското общество на Орлов мост също намират място из електронните сайтове. Така например Deutschlandsfunk и австрийският Der Standart посвещават специални репортажи от София – озаглавени „Българите се борят срещу изсичането на горите” и „Софиянци срещу олигарсите в планината”. В първият Симоне Бьокер пише за това, че в София се състояли спонтанни и мирни протести, които спомогнали за формирането на широк фронт от защитници на природата. Нещо, което по думите и „до момента не било се случвало в София”. А един студент по социология, е цитиран в материала и с думите:

” Това, което се случва тук е много позитивно. Ние постигнахме много. Нямаше никакви ексцесии или агресия. Полицията също не се намеси, въпреки че протестът е без разрешение.Нашият протест е многостранен и успешен.”

Тя цитира и думите на президента Плевнелиев, който с ветото наложено върху спорния закон за горите „дал възможност на двете страни да седнат и да се разберат.” 

Също толкова обширен е материала и на „Дер Щандарт” . В него се казва, че планираният от мултимилионерите закон заинтензивно  изграждане на ски писти  и съоражения изкарал българите на улицата. Цитира се Тома Белев- един от водачите на протеста, според когото  Цеко Минев  сега искал да вземе и най-близката до столицата планина, след като вече бил получил Пирин. Той бил движещата сила за предвижданите законови промени, с които се целяла промяна в ползването на териториите на природен парк Витоша. Срещу предвидените промени обаче се надигнали младите хора, организирани в интернет- пише още изданието, и тези протести били неочаквани за правителството. Това наложило премиера на страната Бойко Борисов да започне преговори със защитниците на природата.

Изданието отбелязва още, че въпреки че се съгласил да отпаднат три от спорните параграфи в проектозакона, Борисов за сега отказвал да премахне една от най-спорните точки, засягаща строителството на нови писти и лифтове.

Последната публикация на немскоезичните медии, на която ще се спра съвсем накратко, тъй като ще я представя в целия и обем в отделен текст е на реномирания „ДиВелт”, и носи заглавието „Как медиите и правителството в България образуват обща клика”. В нея се описва благотворната медийна среда за премиера Бойко Борисов у нас, благодарение на която по свобода на медиите българия е на 80-то място според последните данни. За това допринасяло според изданието и групировката „Нова българска медийна група”имаща господстващо положение на медийния пазар в страната и притежаваща между 70  и 80%  от него.  

Мартин Иванов

журналист на свободна практика

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар