ПРЕПРАТКА: БЕЛИ БАЙТОВЕ ЗА ЧЕРНИ ДНИ: Кой ще те пази утре?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

На езика  на онази част от хората, противници на ГМО, BTV днес прилича на едно медийно Монсанто, което ни залива с отровени от манипулация новини, с които се опитва да оформи общественото мнение за случилото се през последните седмици, отстранявайки грапавините и превръщайки го да изглежда като току що набрана ГМО-краставица- право и еднотипно. Предполагам не само спомените на Комитата, линк към чийто анализ по темата предлагам по-долу, но и на всички други преживели раждането на първата частна телевизия, ни връщат във времената, когато тя беше нещо ново и непознато. Но това бе отдавна, както се казва в зората на медийната демокрация. Днес реалностите са други. Ще си позволя да дам само един кратък цитат от публикацията- „Кой ще ни пази утре?“, който да коментирам. 

„На 1 юни 2010 година, преди 2 години и малко, Красимир Гергов обяви че телевизията му действа на принципа на плод-зеленчука, който трябва винаги да дава качествен продукт на зрителя си.

 Плод-зеленчукът се опита да моделира реалността по своите си разбирания (предлагайки медийни краставици на краставичарите) и според своите си интереси – чрез ликвидирането на „Сеизмограф“ и „Отпечатъци“, чрез натиска върху „Господари на ефира“, чрез Блатечки, чрез „отразяването“ на Орлов мост, чрез „интервюто“ с Петко Цветков… И това са само акцентите от последните месеци. Преди това има и още.“

Да наистина когато корпоративните интереси вземат връх над обществените, когато една медия започне да се използва за обслужване на интересите на определен кръг от лица, а не на обществените такива, то нейният чар постепенnо избледнява, подобно на чаrа на квартално пазарче преминало в ръцете на мощен инвеститор с капитали с незнан произход, на което краставиците няма да се продават вече от производителя, а ще излизат като от конвейр. Така и с новините в една подобна медия- te  ще престанат да са резултат от труда да работещите там журналисти, а ще се бълват като своеобразен медиен фаст-фууд, подчинен на икономически и политически интереси. 

Мартин Иванов
журналист на свободна практика 
   

БЕЛИ БАЙТОВЕ ЗА ЧЕРНИ ДНИ: Кой ще те пази утре?: Първите лястовички на промяната на ежедневния живот през 1989-1990 бяха новите медии и ликвидирането на вечния дефицит на някои масови сто…

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар