Мителхайм – перлата на Рейн

Rate this post

Погледд от скалата на Лорелай, или вълнуващо пътешествие по красивия Рейн. Това предлага едно атрактивно място между Бинген/Рюдесхайм и Бон, или иначе казано територия, намираща се по средното течемие на Рейн. Наречена е Мителхайм, и от средата на 19 век е отправна точка за туристите, защото предлага уникална комбинация от културни паметници и вълшебно красива природа. От две хилядолетия насам река Рейн, която прорязва тази област, е жизненоважна артерия за културен обмен между Средиземноморието и Северна Европа. В сърцето на Европа, когато понякога се поставят граници, понякога мостове, културите се отразяват в историята на Западния свят/ Okzident– термин обозачаващ западноевропейските страни Германия,Англия,Франция и Италия/. Скалните образования, замъците и селищата  в района на  Мителхайм са част от т.нар. „Реинска романтика” / обозначава съвременната представа за природните дадености и обгърнатата в мистерия история на Рейнската област в културноисторическата епоха на Романтиката- продължила от края на 18-ти до късния 19 век, и оставила своя културен отпечатък в региона/.

Замъци и крепости

Едва ли има някое друго място из Европа, където да са разположени повече замъци и крепости от Мителхайм. Общият им брой е 75, като 27 са разположени на левия бряг на реката, а 38 на десния.Тук се намират: единственият неразрушен от средновековието до наши дни замък – Марксбург , построеният върху остров- Пфалцграфенщайн, използваният за затвор- Райнфелс, симболът на Рейнската Романтика- Щолценфелс. В Кобленц пък се намира последната резиденция на германските курфюрсти. Най-силната крепост,тази в Кобленц е построена от прусаците.

замъка Райнфелс
Двореца на Курфюрстите в Кобленц
замъка Щолценфелс

замъка Марксбург

Мителхайм- запазената марка на немските вина

Това е една от областите, определена със специален  винен закон от 1862 година за  „място, където се отглеждат висококачествени вина”. Областта е известна със своето вино още от времето на римската империя, а по-късно се разпростира и по течението на река Мозел. След развитието на техниката на терасовидно разположените лозови масиви, те се простират на терени с наклон от 25 до 30 градуса. За развитието на Мителхайм като винарска област благоприятства и климатът. Река Рейн и почвата със специфична седиментна структура действат като хранилище за топлина и премахват температурните колебания.

Терасовидно разположени лозя- гледка типична за Мителхайм

През Средновековието виното се е славело несъмнено като най-популярната напитки сред жителите на Мителхайм. Бирата достигала трудно до този район, а пък и била твърде скъпа, а кафето и чаят били непознати по тези географски ширини. Не на последно място виното се превърнало в една от най-търгуваните стоки по поречието на Рейн ,спомогнало за разцвета на селищата и за превръщането на реката във истинска водна магистрала. Икономическия бум, довел до увеличаване на населението в Мителхайм е прекъснат в края на 16-ти и началото на 17-ти век от Тридесетгодишната война. Виното загубило постепенно част от своята конвертируемост заради появата на чая и кафето и понижаването на цената на бирата. През 1815 година Мителхайм става част от Прусия. 

План-карта на Рейнската велоалея

Както споменахме, областта е привлекателно място за туристите, и особено за онези, които желаят да се докоснат до красотите на германската романтика. Благодарение на реката, регионът предлага отлични транспортни връзки между отделните селища, а след средата на 19 век са изградени и железопътните връзки между тях. Интересен е факта, че и до ден днешен туристите пътуващи между Кобленц и Рюдесхайм могат да се повозят на единствения кораб задвижван с гребно колело- останал на вярна служба в рейнската флотилия от плавателни средства, превръщащи реката и сега в истинска водна магистрала. Мителхайм е атрактивен и за любителите на велосипедите. Те могат да се любуват отблизо на всички забележителности, минавайки по специалната рейнска велоалея свързваща Бинген и Бон.Въпреки че съществува отдавна, дълго време тази велоалея не е предмет на международно коопериране. Едва през 2002 година тя е популяризирана за нуждите на общоевропейския туризъм. Дължината и е около 380 километра и краят и е при изворите на Рейн в швейцарските Алпи.

Мителхаймските череши – с аромат на бадеми и вкусни като мед

В Мителхайм има още нещо, което не трябва да се пропусне…. местните череши. Случайно попаднах на три чудесни рецепти за вкусни десерти с този плод, и оттам задълбах из интернет, защото все ми се струва че ако попиташ случайно някого: Къде се намира Мителхайм, или знаете ли нещо за местните череши??, едва ли ще се намери човек, който да даде точните отговори. Обработвайки информацията в мрежата попаднах на интересен блог- посветен на романтиката. Та ето какво пише там за една от местните гордости- черешите:

Черешите- едно от нещата, с което се гордеят в Милдесхайм

„Заедно с лозята и замъците, разцъфналите в бяло черешови дръвчета допълват романтичната картина на Мителхайм. Дълго време черешите са смятани като култура допълваща производството на грозде, но постепенно започват да се радват на все по-голяма популярност и любов. … Те са част от културноисторическото наследство на ЮНЕСКО, и това ги превръща в още по-популярни. … Може да са вкусни като мед, с аромат на бадеми или сладко – кисели… Наричат ги най-общо „перлите на Мителхайм”, но получават и други галени имена като: „сувенир на очарованието”, „Лудвигова пролет”,или „Филзенски перли”.

Мартин Иванов

/по материали от интернет/

Снимки: Интернет

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар