ПРЕПРАТКА: БЕЛИ БАЙТОВЕ ЗА ЧЕРНИ ДНИ: Пожар в държавата на пожарникарите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

По- долу публикувам препратка към поредния чудесен анализ на Комитата, който ще си позволя да коментирам.. Усещате ли, как нещо се запали истински. Не не гората. Тя се запали наистина и видяхме кой и как я угаси. А гражданското общество. Чувствителността му се повиши значително, толкова, колкото никога до сега. По всякакви теми и проблемни за него въпроси. А държавата в лицето на нейните управляващи реагира като след дъжд качулка. Премиерът се появи едва на третия ден след избухването на пожара. Едва след като се появиха критики срещу неговите хора от МВР, че не си вършат правилно работата. Не срещу обикновените пожарникари, а срещу техните шефове. И Борисов от немай къде заяви: „Журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти … Не е важно какво казват рейтинговите агенции, а какво казват хората.“ /в.СЕГА/. Това изказване поражда поне два въпроса. А за кого работят журналистите, обслужващи управляващите? и Защо не чува критиките точно на хората? Нали те по блогове и социални мрежи излязоха с критични мнения не само за пожара на Витоша. Що се отнася до  критиките по отношение на организацията за потушаването на пожара, такива  дойдоха не само от обикновени хора , но и от средите на самите пожарникари. Ето какво заяви ген. Кирил Василев за БНР: 

„Трябва да има единно ръководство. Трябва един, който да ръководи, който да дава заповеди, който да носи отговорност, защото утре, недай си Боже, стане нещо – живи хора са това… Защото вътре в този щаб, ако имаше човек от Министерство на земеделието, който е длъжен в рамките на час, два да определи площта на пожара, да се вземат решенията за фронт на пожара, да започнат да го атакуват от тука и т.н. Какво значи два дена да чакаме Министерство на околната среда и водите да дадат разрешение да се правят просеки?“ 

Сещам се и за още един въпрос. Къде го криха това чудо на техниката наречено танк-пожарна през първите дни на пожара? Защо не го извадиха в самото начало?

Но както е казал поета „Не се гаси, туй що не гасне“. Гражданското общество вече се събуди, и едва  ли управляващите, които и да са те ще успеят да го загасят с евтини номера.А за тях намирам за твърде сполучлив цитата от нашумялото парче „Дим да ни няма“. Ето го в отделен цитат от текста на Комитата:

Свършвам работа и ДИМ ДА МЕ НЯМА,
стягам багажа и ДИМ ДА МЕ НЯМА.
изключвам телефона си и ДИМ ДА МЕ НЯМА,
не ме търсете известно времееее.
Дим, дим, дим, дим, дим да ме няма. (x3)
И после кой от къде е !
Имаме нужда малко да разнообразим,
системата буксува трябва да се освежим.
Свободни сме да бъдем индивидуалисти,
а не просто щрауси-непукисти.
Времената се менят, парите се въртят,

идеалистите мълчат, кариеристите блестят.
Чупя се от мрежата и дърпам шалтера,
надалече заминавам довечера.

Ако родните политици не се вземат в ръце да си хващат багажа и ДИМ ДА ГИ НЯМА. Защото хората вече не са просто ЩРАУСИ НЕПУКИСТИ. 

Мартин Иванов
журналист на свободна практика 

БЕЛИ БАЙТОВЕ ЗА ЧЕРНИ ДНИ: Пожар в държавата на пожарникарите: Въпреки че истинските горски специалисти, експерти, еколози, планинари предупреждаваха, че неподготвени доброволци могат бързо да бъдат оп…

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Один комментарий для “ПРЕПРАТКА: БЕЛИ БАЙТОВЕ ЗА ЧЕРНИ ДНИ: Пожар в държавата на пожарникарите

  1. Много ви благодаря за интересната статия. Хубаво е да видиш човек, който гледа реално на събитията и е добре запознат. Новините са изключително контролиращи. Те ти показват това,което са сметнали за тях редно и винаги избират по – голямата сензация, а ако нямат такава просто я създават. За това не мисля, че е добре да им се вярва на 100 процента. Пожари има доста особено последната година и нещо навсякъде и не знам сега как ще се изгазят.

Вашият коментар