Смъртоносна почивка (Обновена)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Терористичен акт- нещо, което никой не очакваше, се случи  за съжаление и и в България.Така и страната ни влезе в черния списък на държавите, в които представители на радикални ислямски групи убиха невинни граждани. До момента родните политици подхождаха абсолютно несериозно към евентуални предупреждения на чуждите служби за  заплахи към сигурността на страната ни. Премиерът натъртваше върху добрите ни отношения с арабския свят, като широк отклик придоби едно негово изказване, в което той каза: „Арабският свят прави бизнес у нас- на всеки ъгъл има дюнер.” Радикалните групировки обаче едва ли са броили дюнерите у нас, още повече не ги интересува какви са ни отношенията с арабския свят.  Фактите са ужасяващи: седем загинали и над 30 ранени.По последни данни атентатът е бил дело на камикадзе с фалшива американска шофьорска книжка. Случилото се на бургаското летище поражда някои въпроси, на които отговорните служби трябва да намерят и да дадат отговори като този: Ако както се пише, че в офиса на туроператора е получено обаждане за това, че две бомби ще посрещнат израелските туристи у нас, защо не са взети незабавни мерки? 

„Ди Велт”: „Нетаняху обвини Техеран”

„Хамбургер Абендсблат”:„Нетаняху: „Всички следи сочат към Иран”

„Щерн”: „Обама осъди атентата в България като варварски”

„Дер Вестен” : „Хизбула, Иран или и двете. Израел търси атентаторите от София”

Това са само част от заглавията на някои от германските медии тази сутрин Всички те отразяват бомбеното нападение на бургаското летище, като навсякъде в публикациите се цитира мнението на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Министърът на отбраната Ехуд Барак е цитиран от „Аугсбургер Алгемайне Цайтунг” да казва  „Следим намеренията на терористите от известно време- Хамас,Хизбула, ирански елементи и Джихад, да организират нападения по целия свят.Водим една дълга битка срещу тях.” Има и успехи, има и тежки дни. Днес е един такъв ден.” Напомня се, че преди 18 години на същия ден е извършен бомбеният атентат над еврейския дом в аржентинската столица Буенос Айрес, при който загинаха  85 души.

Експертът по тероризъм Боаз Ганор предполага, че зад атентата в България стои Иран или радикалните  милиции на Хисбула. Той го свързва със заловеният преди дни в Кипър активист на Хамаз. „Възможно е това, да е паралелна операция, и най-вероятно няма да е последната.” –заяви Ганор, цитиран от електронния сайт Der Westen. Той смята, че зад акцията най-вероятно стои Хамаз,Иран или и двете заедно.
Кървавият атентат от вчера поставя и някои съмнения, доколко институциите ни са способни да реагират навременно на подобни събития. Часове след атентата се появи информация цитирана от БНР, според която   очевидец, заявил за израелския Канал 2, че българските власти са реагирали мудно. След малко ровене из мрежата открих думите му, препредадени в Dnevnik.bg. Ето какво пише там:
„Друг очевидец на инцидента каза за израелския Channel 2 News, че българските власти са реагирали бавно в отговор на инцидента. Той добави, че спасителните екипи и медиците „изглежда не се интересуваха твърде много.Те използваха два малки пожарогасителя, за да се справят с горящия автобус, а на пожарната кола на летището ѝ трябваха 15 минути, за да пристигне на място“, цитира израелският сайт Ynet.”

В същото време Германия отправи косвени критики към позоцоята на Изразел изразена след атентата в Бургас. Външният министър Гидо Вестервеле осиди остро атентата и заяви, цитиран от германските медии, че „атентаторите на това ужасно деяние трябва да бъдат намерени и да отговарят пред съда.” Са сутрешното предаване на ARD той каза, че за сега Германия няма данни за това, кой може да е евентуалния извършител и посъветва Израел да се въздържа.
Имам усещането, че родните управляващи пак ще се опитат да извлекат политически дивиденти на гърба на жертвите и ранените в атентата, като изтъкнат бързата и навременна реакция. И това да попречи да се направят точните изводи и заключения, за готовността на страната ни  въобще да реагира при подобни атентати, от които както се видя никое общество или държава не са застраховани, без значение каква е тяхната политика. Атентатът се случи в момент, в който излезе  поредният доклад от Брюксел, изнасящ познатите ни до болка критики за липсата на достатъчно ефективни мерки в борбата с корупцията и организираната престъпност и за нереформираната съдебна система. И мисля че заради случилото се в Бургас, управляващите няма да пропуснат шанса да минимизират реакциите спрямо критиките от Европа.  

Мартин Иванов   
 журналист на свободна практика

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар