ВЕЛИК, ВЕЛИК, ВЕЛИК ЙОВЧЕВ

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Може би във времената на криза, в които живеем, когато всеки се свива в черупката си, имаме нужда точно от подобни хора. Йордан Йовчев- една от легендите на световната спортна гимнастика, показа за пореден път кое трябва да се цени в обществото ни- духа мъжеството и скромността. А при него те вървят ръка за ръка. И като се прибавят спортните му успехи, те го превръщат в истински титан. Човек за пример и подражание. За разлика от мнозина бързащи да попаднат в учебниците, кичейки се гордо и незаслужено  с тази си привилегия, Йовчев е вече в тях. Показаха го и организаторите на олимпиадата, които както разбрахме от екраните бяха подготвили специален учебник по гимнастика, в който неотменна част бяха елементи от съчетанията на един от най-добрите гимнастици на планетата.
И дори нищо друго да не направи, самият факт, че на 39 години участва за шести път на олимпиада, в спорт, в който се изисква огромна физическа сила и енергия, непосилна за никой друг освен за Йовчев – го прави ВЕЛИК.
Положените от него усилия да се задържи на световно ниво в един уред като халките, при който изпълненията изискват освен физическа сила и майсторство, защото са от голяма сложност- го правят ВЕЛИК.
Стремежът му вече повече опт две десетилетия да е сред елита на спортната гимнастика, спорт при който конкуренцията е жестока, спорт при който е успех ако даден състезател се задържи в елита на едно или две големи състезания- го прави ВЕЛИК.

Мнозина от неговите конкуренти, някои от които като онзи грък Тамбакос, който по престъпен начин отне златото на Йовчев в Атина преди осем години вече тънат в забрава. Спомняте ли си за него? Защото аз не. Техните имена се споменават само от тесните специалисти и познавачи. А споменът за Йовчев ще остане дълго време. Името му едва ли ще бъде забравено скоро, защото оставената от него следа в спорта едва ли някога може да бъде заличена. Затова колко и клиширано да е, можем да кажем само едно голямо БЛАГОДАРИМ ти ДАНЧО! , че ни караш да се чувстваме горди, че с примера си заразяваш малки и големи, че с цялата си кариера показа онзи дух и мъжество, които липсват на мнозина от нас за да се справяме подобре с трудностите. Благодарим ти за миговете на радост, и се надяваме таланта и безценният ти опит да спомогнат за създаването на още български спортисти, които с дух и мъжество да продължат по твоята следа.Мартин Иванов

журналист на свободна практика 

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар