ЩАЗИ се опитвала да заглуши Радио „Гласност” от Берлинската стена

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

От това студио са се излъчвали емисиите на
радио “Гласност”. Източник на снимката: BStU
Преди 25 години на 22 юли 1987 година в Западен Берлин  стартира радио „Гласност- извън контрол” .Частният алтернативен канал „Радио 100” осъществил тогава на практика една радиопрограма насочена към източногерманската опозиция и излъчване от Западен Берлин. От ЩАЗИ естествено също я чули.
Проектът  „радио Гласност” беше един от най-важните за опозицията в ГДР от края на 80-те години. Той се ражда благодарение на сътрудничеството с опозиционери от Източен Берлин, правозащитници изселени от ГДР, живеещи в Западен Берлин и местни поддръжници на източногерманската опозиция. Радио „Гласност” се прави от частното алтернативно радио „100”.
Източник: BpB / ARD Kontraste “Auf den Spuren einer Diktatur”
Радио „100” се намирало в западноберлинския квартал Шьонеберг и предоставяло своето студио за излъчванията на други програми. Материалите били получавани нелегално от Източна Германия. Представителите на опозицията използвали тази възможност за да пропагандират идеите си за бъдещото развитие на ГДР и да разказват за ежедневието на източногерманците. Инициатори на тази необичайна за времената на Стената комуникация са живеещият в Западен Берлин правозащитник и настоящ председател на федералната служба, отговорна за архивите на ЩАЗИ- Роланд Ян и редакторът от радио „100” Дитер Руф. ЩАЗИ обаче не спяла. Държавна сигурност изготвила карта на регионите, в които се разпространявала програмата на радио „Гласност”. 
Източник: BStU, MfS, Sekretariat Schwanitz, Nr. 464, Bl.
Радиото започва да излъчва едночасова програма от месец август 1987 година- всеки последен понеделник на месеца между 21 и 22 часа. И то набрало доста бързо голяма популярност  сред източногерманците- не само сред представителите на опозицията, но и в ЩАЗИ. Лично министър Милке информирал служителите на отделните звена в източногерманските тайни служби, какви мерки трябва да се предприемат срещу излъчванията на радио „Гласност”.Между тях  била и тази за инсталиране на шумозаглушители на Берлинската стена.
Писмото на Милке от 25.09.1987 година

Ден преди това Милке изпратил информация за радиото на висшето партийно ръководство. На специална карта са означени районите на разпространение на сигнала на радиото, „използван за подривна дейност от сили действащи в ГДР”. 
На 3 ноември същата година от Главен отдел XX бил представен специален план с мерки срещу излъчванията на радиото.
План с мерки срещу „радио Гласност” от 3.11.1987 година. Източник: Quelle: BStU, MfS, ZAIG Nr. 32014, Blatt 1-3

Превод Мартин Иванов

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар