Мюнхенският атентат от 1972 година през погледа на ЩАЗИ

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Преди 40 години на 5 септември 1972 година в 5 часа сутринта  осем палестински терористи от  групата „Червеният септември” превземат  квартирата на израелския отбор в олимпийското село в Мюнхен. Застрелват двама спортисти, а други деветвземат за заложници. Целта им е освобождаването на повече от 200 палестинци, намиращи се в израелските затвори, както и  на двамата западногермански терористи Андреас Бадер и Улрике Майнхоф. Късно вечерта на същият ден се проваля спасителната акция на баварската полиция на летище Фюрстенфелдбрюк. Всички девет заложници, един полицай и петима от осемте палестинци загиват. Трима от терористите са задържани.
Ето какво свидетелстват документите на ЩАЗИ
За източногерманското министерство на Държавна сигурност Олимпийските игри в Мюнхен са голямо събитие даващо им възможност в продължение на дълъг период от време да следят и наблюдават. При осъществяването на акцията по вземането на заложниците от терористите, ЩАЗИ е имала в непосредствена близост до мястото свои сътрудници, които са я снабдявали с информация от първа ръка.
Трима източногермански журналисти са наблюдавали случващото се от квартирата на отбора на ГДР. Ето какво са писали те в своите доклади до  ЩАЗИ:
6.00 часа
„Обаждане от източногерманския отбор в медийния център, че въоражена група е навлязла в олимпийското село и се е насочила към израелската къща (Конелищрасе 21) , която се намирала точно срещу тази на отбора на ГДР (Конелищрасе 31). Имало е истрели и сигурно има убити.” По добре не влизайте  вътре, ако не искате да искарат и вашите трупове.” Спортистите са извозвани и прибирани от тренировки.”
8.15 часа
„… петима въоражени се оглеждат смеейки се. На входната врата на приземния етаж стои водачът им облечен в сив костюм.”
8.20 часа
„… Разбрахме, че източногерманският отбор не е потресен от случилото се.“
8.25 часа
„…Един спортист разказва: „ Бях толкова развълнуван от спечеления медал, че през тази нощ почти не успях да мигна. Към 5 часа чух викове на улицата между които и на развален немски. Тогава се гръмна, след което беше изтръгната входната врата. Когато виковете престанаха, видях отсреща някой да приканва и веднага да изчезва.Дадоха ни да разберем, че те не искат нищо от спортистите на ГДР.”
16.40 часа
„Мястото, където е отседнал отборът на ГДР беше строго охранявано. На покрива на къща номер 31 се намираха въоражени полицаи. Те се опитваха да се движат възможно най-тихо по керемидите. Един си остави бронежелетката при нас, а друг изпусна част от патрондажа си, който изтрака.”
Свидетелства за случилото се на 5 септември 1972 година от един 13 страничен доклад на трима източногермански журналисти.
Корицата на дело на ЩАЗИ „Олимпиадата- Мюнхен 1972” Източник: BStU, MfS HA VII 3005, S. 1
Подготовката за надзираване и наблюдение на олимпийските игри започва с акция „Пламък”, чрез специално радио наблюдение, извършвано от отдел III (специална радио служба) дало възможност на ЩАЗИ да подслушва с успех западногерманските телевизионни и радиоканали посветени на олимпийските игри. В специален доклад от 140 страници озаглавен „Политико-оперативни резултати  по изясняване на дейността на специалната радиослужба по време на акция „Пламък” е скицирана  цялата радио мрежа на силите за сигурност отговарящи за сигурността на олимпийския комитет. В доклада можело да се намерят също и структурата, различните нива на вземане на решения и движението на различните щабове за сигурност на всички участващи на олимпиадата органи на ФРГ.
Ръководството на ЩАЗИ е получавало информация и по време на олимпийските игри . На 8 септември непосредствено след терористичния акт един „благонадежден неофициален сътрудник” съобщава на Главен отдел XX/3 (Политическа репресия и наблюдение/ отдел Спорт), че още преди това е имало информации за въоражената акция. Като източник бил посочен един западногермански икономически журналист. От ЩАЗИ вече проверявали информацията. Въпросите от страна на източногерманската агенция ADN  и на на телевизията и радиото на ГДР  в международния пресцентър за повече подробности около евентуално планиран по време на олимпиадата терористичен акт останали без отговор.
Превод Мартин Иванов
Източник: BstU  

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар