Обама ще победи, но няма да спаси Америка

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

 Изглежда най-вероятно Барак Обама ще бъде преизбран за президент на предстоящите във вторник избори ,въпреки че за него ще гласуват по-малко избиратели. Независимо от изборните резултати обаче Америка я чака политическа криза заради бюджетните трудности и нарастването на бедността. Ако двете основни партии не постигнат компромис, политическата криза може да се превърне и в икономическа. 

САЩ предстои да даде във вторник още едно доказателство за правотата на твърденията на руското външно министерство, което в последния си доклад посветен на правата на човека в Америка твърди, че изборите в страната не отразяват мнението на болшинството от избирателите. Въпреки че Мит Ромни ще получи повечето гласове на избирателите, за президент ще бъде преизбран Обама. Но основният проблем на американската демокрация не е че страната е разделена, и политиците във време на криза са в задънена улица, от която няма изход, без значение кой ще спечели изборите. Нито Обама, нито Ромни са в състояние да решат основния проблем- как да се запази държавния дълг поне на сегашното му ниво, без да се стигне до стопяване на икономическия ръст. Обама има преднина от самото начало на кампанията, но загуби голяма част от популярността си след първия дебат. Според проучване на общественото мнение, направено от Pew Research и двамата кандидати събират по 47%. От гласовете на избирателите. Анкетата на Galup показва, че от полза за Ромни ще е ако избирателната активност бъде висока. Тогава за републиканския кандидат биха гласували 51%, а за Обама- само 46%.
Поддръжката за Обама е спаднала до критичния минимум
Това обаче няма да попречи на Обама да спечели изборите. Това е така заради необичайната избирателна система на САЩ, където избирателите от всички щати  избират специални представители в изборната колегия, които трябва да гласуват за даден кандидат. Обама печели в най-гъсто населените щати, които изпращат и най-много представители в избирателната колегия. Победата му във всеки един от тях няма да е толкова убедителна, както тази на Ромни в традиционно републикански настроените щати. Затова вероятно Обама ще претърпи поражение при прякото гласуване. Но ако успее да запази предимството в Охайо, както сочат и предварителните проучвания той ще бъде преизбран за нов мандат. Дори и да загуби в този ключов за кампанията щат, шансовете на Обама ще останат малко по-големи от тези на Ромни. За да има шанс Ромни не само трябва да спечели в Охайо, но и във Вирджиния, където социологическите агенции за сега дават равни шансове и на двамата кандидати, Колорадо (където Обама води) и да удържи Флорида.   

Според оценката на анализаторите от CitiGroup, които анализират резултатите от всички щати, Обама води на Ромни с 24 гласа- 281 на 257. Шансовете на Обама се увеличават от добрите резултати за американската икономика от третото тримесечие на 2012 година, които показват, че тя е отбелязала ръст от 2%, докато безработицата е останала 7,9%. В 10 от ключовите за изборите щати броят на заетите е нараснал с 1 милион души. Заложната къща Intrade приемаща залози за едно или друго събитие предвиди победа за Обама. Те оценяват шансовете му на 66,3%, докато тези на Ромни са 32,6%.

Дадените от заложната къща прогнози за изхода на битката за Охайо в последните две изборни кампании са се оказали по-точни от данните на социологическите агенции.     

Обама – приятел на фондовия пазар, а Ромни на облигациите

Обикновено, когато  президентите са от Демократическата партия пазарите дават по-добри резултати.

Въпреки това, смяната на властта обикновено води до бързо нарастване на индекса S & P 500 през следващата година, и по принцип до по-добри резултати по време на първия мандат на новия президент.

Победата на Обама ще доведе до спад на ценните книжа, а при  победата на Ромни  те ще отбележат ръст. Малко е вероятно промяната във властта да доведе до значителни колебания в доходността на облигациите по-големи от 1,61-1,85%. В случай че бъде избран Ромни, а Републиканската партия получи мнозинството от гласовете в изборите за Сената, то доходността им може да нарасне с до 2 процента.

Бюджетът прекъсва важни избори

Инвеститорите не разполагат с време за правилна оценка на изборите, защото вниманието им е насочено към бюджетния дефицит. Конгресът ще трябва да одобри преди края на годината параметрите на новия бюджет както и прага на държавния дълг иначе ще се стигне до автоматична отмяна на множество данъчни облекчения и съкращаване на бюджетните програми. Това както се очаква ще доведе до рецесия в американската икономика. Лошото е че е възможна и нова криза на пазара на труда.
Бюджетният дефицит носи най-голяма опасност за инвеститорите. Корпорациите са песимистично настроени и очакват съкращаване на бюджетните разходи и увеличаване на данъците. Инвеститорите- обратното, те чакат сделки и това политиците да продължат да бавят времето. За мнозина търговци ще е напълно неочаквано, ако се стигне до пълен и мащабен бюджетен дефицит. Това може да се окаже началото на нова световна криза.
Проблемът е в това, че в момента е лошо  време за вземането на решения по важните въпроси. Конгресът ще заседава още два месеца в сегашния си състав , след което ще последва подновяване на членовете му. На сената му остават пък още три месеца при този му състав. Това означава, че повечето от конгресмените са с изтичащи мандати. Обикновено при подобни случаи не се правят кой знае какви промени. Още повече, че няма никаква възможност за компромиси. Републиканците не искат да подкрепят увеличаването на данъците, а демократите- предложението за съкращаване на бюджетните разходи. Най-доброто решение е отлагане на решаването на проблема с бюджетния дефицит за първото събиране на Конгреса в новия му състав. Така и демократи и републиканци подобно на ситуацията през август 2011 година не могат да стигнат до краткосрочно разбирателство за решаването на проблема. Главната интрига е, кой ще успее да устои до 3 януари, когато страната вече ще е изправена пред провал на бюджета.  

Анализаторите предвиждат няколко сценария за провал на  бюджета

Заобикаляне на провала: Данъчните облекчения са разширени, а бюджетните разходи намалени частично. Това е едно от най-лесните решения за решаване на проблема с бюджета, Шансовете това да стане рязко биха се повишили при победа на Ромни или на републиканците в изборите за Сената.   


Парашутни скокове: Възможно е републиканци и демократи ефектно да се хвърлят от някоя стръмна скала и след „приземяването” да решат проблема. През януари ще се стигне до провал с бюджета. След това ще дойде ред на политиката и всички ще намерят общо решение. Вероятността от подобен резултат е по-висока в случай на победа на Ромни. Той ще встъпи в длъжност до 20 януари. Може би републиканците в този случай ще решат да  се отложи встъпването в длъжност на президента, за да не се почернят лаврите на победителя с провала на демократите в бюджетната сфера.  


Сделка за отбраната: Най-лесно за двете страни би било да се договорят за съкращаване на разходите по отбраната. Никой не иска разбира се тези съкращения да са прекалено големи и двете страни могат да сключат сделка за  минимални такива. Лятото може да започне данъчна реформа, нещо, което обещаха и двамата кандидати. А въпросът с бюджетния дефицит може да бъде замразен до тогава. Много по-малко вероятен е радикален сценарии.
  
Капитулация на републиканците: След победата на Обама, републиканците ще се откажат и да търсят споразумение и биха се съгласили с  всички  условия на демократите. Републиканците няма да признават поражението си в президентските избори, и ще насочат усилията си към изборите за Конгреса, където е твърде вероятно да победят.

Голямата сделка: Мнозина все още се надяват, че демократи и републиканци могат да изготвят общ план за решаване на кризата с бюджета. Анализатори припомнят, че дори големите исторически компромиси за бюджета от 1980 и 1990 година не доведоха до комплексно решение на всички проблеми. Ето защо е съмнително, че това ще стане и през 2012 година.


Бездействие: В това, че политиците ще бездействат не вярва нито един коментатор или анализатор. Решение ще бъде намерено, дори и временно.
Три икономически сценария


Базов сценарии: Конгресмените ще отложат премахването на част от данъчните привилегии и ще оставят част от бюджетните разходи, подлежащи на съкращение. Спадът в икономиката в този случай ще бъде с 1 процент по-малко. Подобно решение би имало само един глобален недостатък- държавният дълг ще достигне 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и настоящата структура на бюджета ще нарасне. След това инвеститорите- външни или вътрешни ще загубят интерес към американската икономика и ще последват затруднения с обслужването на дълга.

Скок от скалата: Ако политиците не могат или не искат да правят компромиси, бюджетната криза ще доведе до кратък но дълбок шок за американската икономика. Намаляването на разходите и ръстът на данъците ще е равно на 800 млрд. долара разходи, което ще е 5% от БВП и свиването му с 1%. Безработицата която през последните три години се запазва около 8% ще се повиши до 9,5%. Паричната политика на ФЕД няма да може  да предотврати рецесията. Увеличението на данъците би довело до намаляване на икономическата активност  на разходите, и  ще подкопае инвестициите. Пониженото ниво на дълга няма да реши основните проблеми на американската икономика – растежа на бюджетните разходи поради застаряването на населението и повишаване на разходите за здравни грижи.


Голямата сделка: Републиканци и демократи се споразумяват за широк пакет от реформи и мерки за намаляване на бюджетния дефицит. Нивото на несигурност в икономиката ще намалее, и у  компаниите и потребителите ще се върне доверието в утрешния ден. Икономическият растеж в продължение на няколко тримесечия ще се ускори до 3,4%. Равнището на безработица за три години ще падне до 6%.

Дейвид Фрам- колумнист на NewsWeek и CNN:

„Президентът Барак Обама встъпи в длъжност през 2009 година. Оттогава той е направил много полезни неща: икономиката се възстановява от кризата, той сложи край на войната в Ирак и уби Осама бин Ладен. Републиканците в Конгреса в същото време се държат много зле. Но това беше в миналото. Обама  сега – не е най-добрият избор за бъдещето, просто защото той иска да се увеличи още „голямото правителство“, което ще контролира всички решения в икономиката. САЩ трябва да се откаже от подобно бъдеще и да се премине към по-пазарно ориентирана икономика. Не трябва да се откаже от идеята за универсално здравеопазване, но разходите за него, трябва да са под контрол, а не да  се надяваме, че системата може да бъде безкрайно финансирана от данъци върху богатите. Правителството не трябва да  отнеме на бизнеса функцията на приетите инвестиционни решения.  Разбира се, трябва да се разработи по-екологично чиста енергия, но само чрез данъци върху емисиите на парникови газове, но не по пътя на държавни инвестиции или забрана на частните такива. Икономиката има нужда от подкрепа и водеща роля на държавата беше през  2009 г., но сега това вече не е необходимо за  да оправдае субсидиите за отделните отрасли и фирми. Предизборната кампания на Ромни не беше много добра – тя е зле замислена и много егоистична. Но като губернатор на Масачузетс той  се е доказал като надежден политик, способен да се учи. Така например, той отхвърли здравната програма на Обама и представи своя собствена – по-внимателна и по-ефективна.”

Клайв Круг- редактор на Bloomberg:

„Обама не успя в предизборната кампания. Но във всеки случай е по-добър избор от Ромни. Той прокара много полезни реформи, като например тази в здравеопазването, а политиката му за стимулиране на икономиката я поддържаше в периода на криза. Той не успя да реши  важната задача за обединение на страната. Той може да стане центрист и да  постигне всеобщо уважение, той започва да се бори с богатите. Но левите позиции на Обама окончателно разделиха страната. Ромни има само едно предимство. Обама също вярва в своите идеи. Може би човек без убеждения може да  върне на САЩ онова, което страната имаше преди.”
Джон Харди- главен валутен стратег-консултант на Saxo Bank:

„Налице е общо мнение, че по-добре за икономиката ще е президентство на републиканците, отколкото президентство на демократите, просто защото Републиканската партия подкрепя  бизнеса. Това обаче не винаги е така.”

Ако победи Обама:

За още четири години, ще продължи сегашната политика, което предполага увеличение на данъците, но не предвижда бюджетни съкращения. Обама  вероятно, както и преди, ще бъде в трудна позиция, заради опозицията в Конгреса. Той може да не е в състояние да прокара нито един нов закон , в допълнение към сделката, с която ще смекчи спадът на бюджетния дефицит.
 Така  икономиката и пазарите ще зависят изцяло от политиката на федералния резерв. Бернанке може да разполага с още четири години, тъй като  именно ФЕД ще позволи на правителството да провежда експерименти в икономиката.

Ако спечели Ромни: 

Пазарът предполага, че Ромни ще подкрепи бизнеса, особено в дългосрочен план. Разходите на Обама  в сферата на здравеопазването в крайна сметка могат да бъдат намалени и данъчната политика ще бъде по-гъвкава.
 В действителност е трудно да се определи до какво всъщност може да доведе президентството на Ромни, тъй като предизборните обещания и реалните политически решения – това са две напълно различни неща.
Ромни вплита в себе си цялата фантазия на републиканците: че данъците могат да се понижат без да се посегне на доходите, (вижте неуспехите на Рейгън и Буш- младши по това направление), че може рязко да се съкрати бюджетния дефицит и разходите без да има последствия за пазара на облигации.    
В същото време, рискът от загуба на доверие в дълга на САЩ и американския долар е също толкова голям, както при Ромни, така и и при  Обама. Но ако Ромни все пак успее да изпълни обещанията си за намаляване на разходите, то това  ще има отрицателно въздействие върху растежа на икономиката на САЩ. Както показва едно скорошно проучване от МВФ, на фискалния мултипликатор (отразяващ въздействието на държавните разходи върху икономическия растеж) е между  0,9 до 1,7. Т.е. намаляването на държавните разходи  води до намаляване на  растежа.

ревод:  Мартин Иванов

Източник: FINMARkET.RU

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар