Топ 10 на алтернативите за комуникация в интернет

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

сподели бутон

Комуникацията особено във века на технологиите е доста важно нещо. Все повече разработчици предлагат дори комбинирани приложения даващи възможност на потребителите да общуват с приятелите си в най-различни социални мрежи/ Следващата статия на Карстен Деерс  предлага информация за 10-те алтернативни предложения за комуникация през смартфон или таблет. 
Не мога да кажа- пише авторът, защо подобни комуникатори играят толкова голяма роля в модерните технологии. Но редица потребители сигурно са получили или са получавали съобщение, в случай че искат да ползват подобна услуга, че трябва да платят сметка от 99 цента за година. За мнозина потребители на Android обаче такива приложения са сред любимите.

Подобно на всички аз също изтрих тази новина и погледнах че акаунтът ми след 31 януари 2013 година ще бъде платен. Започнах да се чудя как така ще трябва да плащам по 80 цента годишно за една услуга, която не ми се налага да ползвам всеки ден. Тук от значение са съобщенията които получаваме, и тъй като имаше доста сериозни нарушения при словореда им, се огледах за различни алтернативни приложения в мрежата, като не на последно място съобразих избора си с това, коя от услугите се ползва от  повечето приятели с които общувам. Така се спряхме на следните 10 алтернативни услуги, които при все това могат да се използват освен като клиенти за размяна на съобщения и изпращане на SMS-и.  Подчертали сме основно техните недостатъци.

1. Line: Това е най-разпространената услуга най-вече в Азия, чиито произход е Япония. В момента се използва от над 76 млн. потребители основно в азиатските страни и Швейцария. Предлага много повече от едно приложение за комуникация включително и видео разговори. Трябва обаче да съобразите използването на тази услуга с тарифния план на вашия мобилен оператор, за да не се окаже, че трябва да плащате нещо. Последното важи за всяко едно приложение, което предлага възможност за видеоразговори или  обаждане до стационарни телефони. Този комуникатор позволява освен воденето на разговори и изпращането на кратки съобщения включително и към избрана група. Line е налично като приложение за   Android, iOS, Windows Phone  BlackBerry. Включените функции в него обаче зависят от версията която ползва даден потребител. Предлагат се и разширения за изпращането на снимки със стикери и поздравителни картички.
2. ChatON : Това е комуникатор от семейството на Samsung. Предлага почти същите функции и дори изглежда малко по-добре като интерфейс. Въпреки че е продукт на южнокорейската компания, този комуникатор не е предназначен само за потребителите използващи продуктите на Samsung. Той има версии и за Bada-платформи, Windows Phone, Android OS и iOS. Може да се използва и като уеб базирана версия. Той е особено предпочитан заради неговия дизайн. Предлага възможност за изпращане на анимирани графики. ChatON се предлага безплатно.
3. Joyn: Този клиент за комуникация е разработен съвместно от Deutsche Telekom, Vodafone и O2. Неговото използване зависи от тарифата на съответния мобилен оператор. Към момента се предлага само от Vodafone, но се очаква през декември и клиентите на Deutsche Telekom да могат да го ползват. Подобно на останалите и този клиент предлага възможност за разменяне на текст, снимки, видео и аудио. Join се отличава от останалите предложени тук приложения, че дава възможност и за т. Нар Smart Call. За разлика от останалите той не е безплатен.

4. Skype: За Skype е казано достатъчно. Наскоро беше придобит от Microsoft. Мнозина вече използват този комуникатор и той се радва на широка популярност. Тук може само да се припомни, че платени остават разговорите до стационарни телефони и мобилните мрежи. Услугата предлага възможност  за изпращане на SMS съобщения до телефони използващи както iOS, така и Android.
5. Facebook Messenger Комуникационният клиент на най-популярната в света социална мрежа не е на първа линия сред подобните му. Забележителното при него е това, че всички контакти са накуп. Съвместим е с всички изброени до момента операционни системи поддържани от модерните смартфони. Той също дава възможност не само за чат, но и за обменяне на файлове безплатно и при това с над 1 милиард потребители.


6. Viber: Карстен Деерс е  изпробвал това приложение наскоро и счита, че то е неблагонадеждно и доста бавен при изпращането на съобщения. Дава възможност за безплатни разговори през интернет. Тази услуга се използва от над 50 милиона потребители. Според автора този комуникатор няма как да се радва на популярността на останалите сред потребителите, още повече че напоследък към това приложение има доста критики. Данните на потребителите както и контактите се съхраняват на сървъра на Viber.
7. Google Talk:  Подобно на Facebook и Skype, това приложение също не може да се определи като чист комуникатор, защото става дума за вид услуга, която едва ли човек би могъл да обясни по-добре. Накратко това е инструмент за чат който посредством различни плъгин-и се дава възможност за безплатни видео разговори. Естествено той е интегриран напълно с Google и предимството му е, че дава възможност за комуникация между относително голям брой потребители. 8. KakaoTalk: Авторът признава че за пръв път се запознава с този комуникатор, когато започва да събира информация за настоящата статия. Това е учудващо защото според някои информации Kakao Talk има над 50 милиона потребители, повечето от които са от Южна Корея, страната където е създадена тази услуга. Ето защо за хора от други народности ще е трудно да намерят някой, с който да общуват. Този комуникатор не отстъпва по нищо на останалите по отношение на функционалността. Тук всеки потребител може да използва своята любима група или марка като контакт и  така получава правото за изпращане на ексклузивно съдържание.

  

9. Hikke е индийски проект, който е създаден преди около половин година и се опитва с финалните си версии да се нареди сред комуникаторите. Той също е съвместим с голямата четворка- Android, iOS, Windows Phone и BlackBerry. От тях само приложението за BlackBerry все още се доработва. Хубавото при Hike е че при заключването на SSL не използва IMEI на сммартфона. Иначе си има всичко налично подобно на останалите. Плюс е че потребителите могат да изпращат кратки съобщения (SMS) и до хора които не използват Hike. Това би трябвало да допринесе за още по-бързото популяризиране на тази услуга. За сега обаче не е ясно, дали изпращането на безплатни съобщения е възможно само в Индия или и в други страни.


10. Trillian Последният комуникатор би могъл да бъде причислен към така наречените „динозаври” сред събратята си. Той е от онези, които събира всички чат-платформи на едно място, без значение дали става дума за Facebook, AM, Yahoo Messanger, Google Talks, ICQ или десетките други подобни. Всички те могат да се ползват с един акаунт в Trilian. Ясно е също така, че той е съвместим също с всички основни операционни системи, както и през уеб базиран интерфейс.   


Превод: Мартин Иванов   

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар