Епископи любители на лукса се борят за наследството на българския патриарх

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Маркус Берхард 
„Дер Щандарт“
Водачите на българската православна църква обичат лукса. В битката за наследник на починалия патриарх Максим, населението на една от най-бедните страни членки на ЕС подлага на все повече критики социалната апатия налегнала висшия клир. Варненският митрополит кара Линкълн, докато пловдивският Николай носи часовник „Ролекс”.

12 от 15-те митрополити в БПЦ са известни като сътрудници на бившата Държавна сигурност. Сега трябва да бъде определен новия патриарх. В началото на ноември  на 98 години почина досегашният патриарх Максим. И скъпоценният избор за нов водач на православната църква както е известно едва ли ще падне върху по-малко достойния, защото свещеници на лукса се стремят към овакантения патриаршески престол.

Кирил е вътрешният патриарх, и при първата си служба в София веднъж ясно обясни, че никога повече не иска да изпусне патриаршеското кресло. „Ако има различни възгледи, то трябва добре да са обосновани”- каза любителят на „Линкълн” на противниците си сред събратята му. Когато преди година той се появи на службата за Никуллден във Варна с луксозна лимузина „Форд” и гордо обяви, че и Барак Обама имал подобно возило, предизвика възмущението на хората. Една четвърт от българите живеят на границата на бедността, а един милион души са емигрирали от страната.
Църквата остава „ пасивна и равнодушна” към социалните проблеми на балканската страна. Това се казва в едно изследване на социолога Петър Кънев от 2002 година. Има някакви опити за прехвърляне на социални функции на църквата, такива, които тя е изпълнявала силно ограничена във времената на социализма и по време на турското владичество. През миналата година съгласно споразумение със социалното министерство църквата участва в около 80 проекта финансирани с пари от ЕС. До момента с подобна дейност се занимаваха само представители на католическата църква, организирали кухни за бедни.
Водачите на българската православна църква правят така че  да се говори повече за нерегламентираните им контакти с бизнес средите в страната. Като старозагорския митрополит Галактион, който за пръв присъди титлата архонт на бившия собственик на нощни клубове в София и сегашен депутат  от десницата в Европейския парламент Слави Бинев. Това че титлата му не е била присъдена даром става ясно от само себе си.
Връзките на висшия клир  ще са един от най-важните въпроси за следващия патриарх, казва Стилиян Йотов – професор по философия от Софийския университет. „По времето на Максим църквата беше задружна, но сега дефицитите са видими отвсякъде.” –казва той. Църквата не показа никакво разкаяние въпреки спорната и роля по някои етични въпроси като абортите. Това което остана бяха иконите и два- три часа литургии по време на празници. Според допитванията ¼ от българите се определят като атеисти. През следващата седмица светия синод ще заседава отново по въпросите свързани с избора на новия патриарх, който трябва да се проведе до края на март 2013 година.
Превод: Мартин Иванов

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар