Групата КОСМОС, или как ЩАЗИ осуетила изследването на космическото пространство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Част от членовете на младежкаъа група
КОСМОС на екскурзия в Полша през 1975 година.
Снимка от личния архив на проф. Райнхард Бутман.
От 1971 до 1975 година в ГДР действала научна работна  група от младежи, наречена накратко КОСМОС (JAGK). Целта и била да изследва космическото пространство и пътуването в открития Космос, без значение дали става дума за американската или съветската перспектива. Тази група от ентусиасти съществувала под шапката на някогашното астрономическо дружество на ГДР.

За съдбата на тази изследователска група разказва сътрудникът на федералната служба по архивите на ЩАЗИ в град Ерфурт- проф. Райнхард Бутман. На 30.10. 2012 в Бад Мюнстерайфел се състоя конференция с научни доклади под мотото „Стената- една граница през Германия”. Събитието беше придружено и със изложба.
Според професор Бутман изследователската група КОСМОС в най-трудните години на режима съставлявала повече от 100 души, а заедно със съмишлениците и абонатите на вестник KOSMOS Kurier те достигали към 300 души. Годишно в цяла Източна Германия се провеждали десетки срещи и конференции на изследователите от групата КОСМОС, Освен това се провеждали и екскурзии до различни астрономически и астрофизически центрове в страната и в рамките на социалистическия лагер. Партийното и държавно ръководство на ГДР обаче не гледало с добри очи на дейността на това научно звено.
Голяма роля в кратката история на  групата КОСМОС изиграли редица учени от академичната общност на Източна Германия- осигурили тайно контакти с американците. Те спомогнали за организирането на посещението на американския астронавт Джералд Крос в ГДР между 15 и 17 юни 1976 година. Естествено сред обсъжданите теми била и тази за руско-американската надпревара за овладяване на космоса и  развитието на американската програма „Аполо” и руския „Спутник”, както и това каква подкрепа е необходима за провеждането на часовете по астрономия в Източна Германия.
Широкообхватната обществена  дейност на JAGK предизвикала зловещата реакция на ръководните органи на страната. Естествено групата от учени моментално попаднала под прицела на ЩАЗИ. След като разпускането на групата не сполучило по официален път, се наложило да се намеси ЩАЗИ. Един неофициален сътрудник на Държавна сигурност получил поръчението да съдейства за нейното разпадане. Така чрез използването на различни похвати като разрушаване на социалните връзки между отделните членове, всяването на разпри и блокирането на комуникационните канали се стигнало до успех.
В резултат на това на 24 октомври 1975 година се стигнало до разпадане на групата, а нейния водач и член на президиума на астрономическото общество на ГДР Бернхард Приземут бил изключен от него.  Комунистическата върхушка се страхувала прекалено много от рационализмът и идеаличните ангажименти на младите учени и те се сблъскали със зловещата доктрина за сигурност. В ерата Хоникер било немислимо да се говори за модернизация и иновации. Вместо това навсякъде царяла представата за картината на врага. До разпадането си групата КОСМОС била истински феномен в природонаучния и технически живот на ГДР, респективно в „реално съществуващия социализъм”. Нейната самоорганизираност и начин на съществуване били в разрес с установения в страната обществен модел.
Разпадането и последвалото ликвидиране на групата от млади учени по думите на професор Бутман , както личи и от документите на ЩАЗИ, било доста последователно. То довело не само до разпадане на структурите на традиционното астрономическо общество на Източна Германия, но и до осуетяването на множеството вътрешни и чуждестранни връзки между съмишленици ратуващи за изследване на космоса и космическите полети. След разпадането на групата КОСМОС, астрономическото общество се превърнало в една казионна структура към Германската единна социалистическа партия(ГЕСП).
Изнесеният от професор Бутман  доклад имаше за цел да събуди интереса най-вече на младите студенти към най-новата история на двете Германии- Източната  и Западната.
Повече за интересната история на тази изследователска група може да се научи от книгата на професор Бутман озаглавена „Случаят КОСМОС. Политическата история на една младежка група в ГДР” („Konfliktfall Kosmos. Die politische Geschichte einer Jugendarbeitsgruppe in der DDR“ )
Превод Мартин Иванов    
Източник: BfStU

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар