Мерсбург предлага разходка към миналото в най-стария замък на Германия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Малкото и живописно градче Мерсбург се намира на северното крайбрежие на Бодензее, известно още като езерото Констас. Населението му наброява 5658 души. Градът е  споменат за пръв път като Мересбург в една грамота на Отон II от 988 година като най-вероятно става дума за укрепление на меровингите- важна връзка по пътя между Горна Швабия през езерото Констанс – към Швейцария. В средата на 11 век става владение на граф Рордорф, а след неговата смърт преминава в ръцете на  епископа на Констанс. От тогава датира и още едно име, с което е известна крепостта- Шигенигендорф. Като споменахме имена, е интересно да се каже също какъв е произходът на името Мерсбург, с което градът е известен и до днес.

През 1113 година в един средновековен документ е споменат благородникът Леополд де Меердешпрух. На старогермански Merte означава Мартин. Оттам най-вероятно произлиза и името Мерсбург.

Най-голямата забележителност е едноименният замък, изобразен и на градския герб. Известен е още като „стария замък” и от времето на неговото построяване в края на 7-ми век той остава най-старият запазен и до днес замък в Германия. Наричан е „стария замък” защото през 18 век срещу него е построен друг замък известен като „новият замък” Съществуват две хипотези за построяването му. Едната е свързана с Дагоберт I (ок. 608/610г.- 639г.), крал от династията на Меровингите. Известно е че около 630 година крал Дагоберт се е намирал в района на Бодензее, където е извършвал християнизация на алеманите.  Кулата в замъка е известна точно като „Дагобертовата кула”. Според втората хипотеза към споменатото време 7 век в района на Бодензее не е имало никакви замъци, а построяването на крепостта Мерсбург се датира значително по-късно- през 12-13 век. От средата на 13 век замъкът става резиденция на епископа на Констанс. През 1837 година замъкът Мерсбург става собственост на Йозеф Фрайхер фон Ласберг. По негово време крепостта става средище на изкуството и културата и в него пристан намират много художници и хора на изкуството. Собственикът на замъка притежавал частна библиотека с богата колекция от средновековни ръкописи, включително и един на легендарната творба „Песен за Нибелунгите”, който датирал от началото на 13 век .
Днес замъкът е превърнат в музей.  Ако решите да посетите този замък, може да се насладите на една разходка към миналото, благодарение на 28-те напълно обзаведени стаи с които разполага.
С ниските си  тавани, гранитни подове и автентично обзавеждане те претворяват напълно ежедневието през средновековната епоха. Особено впечатляваща е една от най-богатите в Германия колекции  на бойни принадлежности – доспехи, оръжия, брони и др. .Това обаче не единственият музей в Мерсбург. В града се намира музеят на цепелините, съставна част на този във Фрайбург. В музей е превърната и къщата на една от най-значимите германски поетеси Анете фон Хюлщоф (1797-1848). През 1950 година е създаден и музея на лозарството.
Градът е средище на международни концерти, които се провеждат в замъка. През май месец всяка година се провеждат литературни четения, а през септември е традиционният винен фестивал.
Мартин Иванов
/по материали от интернет/

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар