Протестите в България- поглед отвътре и отвън

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Протестите в България продължиха и днес, въпреки обявената от Борисов вчера оставка на един от най -недолюбваните както от хората, така оказа се и от ГЕРБ и всички гравитиращи около него министри и политици – финансовият министър Симеон Дянков. Днешната пресконференция на Боррисов с измислените водачки на протеста не само че не успокои ситуацията, но вечерта се стигна до нови протести и сблъсъци със силите на реда в центъра на София. Това е краткият поглед на събитията отвътре, а ето как те са видени отвън. Предлага го „Дойче Веле“, който прави обстоен преглед на реакциите в Германия и Австрия.

Мафия“ и „Оставка“ скандираха хилядите българи, излезли на улиците в знак на протест. Демонстрациите привлякоха вниманието и на медиите в Германия и Австрия. Ето как те коментират събитията в България:

Протестната вълна в България, предизвикана от високите цени на тока, започна още през януари. В неделя, в рамките на една от най-големите протестни акции в страната от години насам, десетки хиляди души в различни градове изразиха недоволството си срещу правителството, пише „Ханделсблат“. В крайна сметка премиерът Бойко Борисов се почувства длъжен да обяви оставката на недолюбвания министър на финансите Симеон Дянков.

Гражданите на най-бедната държава-членка на Европейския съюз отправят куп упреци срещу кабинета. Като този, че не предприема достатъчно мерки срещу сенчестата икономика и корупцията. Българите настояват и за по-силна държавна регулация на енергетиката. „Ханделсблат“ посочва също така, че през юли в България предстоят парламентарни избори. В актуалните допитвания партията на Борисов ГЕРБ получава 22 процента, т.е. толкова, колкото имат и социалистите, които са в опозиция.

Взривоопасните сметки за ток


Електронното издание „Ad Hoc News“ пише, че протестите в България са насочени срещу високите цени на тока и монополното положение на чуждестранните електроразпределителни дружества – ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про. В понеделник министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев обяви, че на трите дружества ще бъде направена проверка. Той отправи и заплахата за отнемане на лиценза им, ако бъдат открити нередности. Въпреки това демонстрантите не останаха доволни и отново излязоха на улиците – в София, Пловдив, Варна и други градове.

В репортаж от протестите на обществено-правната германска телевизия АРД е цитиран опозиционният политик Красимир Каракачанов, който казва, че макар цените на тока да са се увеличили само с 13 процента, сметките са 100 процента по-високи. „Това е кражба – кражба, извършена от трите електроразпределителни дружества.“

       

При протестите в понеделник се стигна до сблъсъци с полицията, демонстрантите замеряха с камъни Народното събрание и силите за сигурност, подчертава австрийският „Клайне Цайтунг“. Във връзка с оставката на финансовия министър Симеон Дянков демонстрантите призоваваха: „Дянков си тръгна, сега е ред на Бойко!“. Изданието посочва, че икономиката на най-бедната държава в ЕС расте съвсем бавно и продължава да се бори с последствията на рецесията от 2009-та, когато конюнктурата спадна с повече от 5 процента. Отбелязва се, че в България доходът на глава от населението е по-малък от половината на средното за ЕС ниво. Сметките за тока, които след увеличението на цените миналата година и тежките зимни месеци се оказаха особено високи, могат да се окажат взривоопасни в политически план.

И президентът се намеси

След оставката на финансовия министър, президентът Росен Плевнелиев се обяви срещу национализацията на електроразпределителните дружества, пише австрийският „Ди Пресе“. Държавният глава настоява за основна проверка не само на ЕРП-тата, но и на държавните енергийни фирми и институции като Българския енергиен холдинг, НЕК и ДКЕВР. „И те носят отговорност за цените на тока“, изтъква Плевнелиев. Президентът подчерта, че държавата трябва спешно да извърши препоръчваната от ЕС по-нататъшна либерализация на енергийния пазар. Той отправи и призив към политическите партии – да не използват протестите срещу цените на тока за политически цели, а да се посветят на конструктивен дебат за намиране на решение на проблема, пише още австрийският вестник.

АГ, ДПА, ДП, ФАЦ, ВО, ЗЦ,

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар