Западни компании изпитвали незаконно лекарства върху хора в ГДР, разкриват нови документи

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Заради опитите с медикаменти ГДР рискувала да си спечели репутацията на „евтина“ страна“  и „достъпна дестинация“ за медицински опити.

Западни фармакологични концерни са извършвали опити върху  хора в над 50 клиники в бившата ГДР, информира електронното издание на „Шпигел.  Върху 50 000 човека са били изпитвани над 600 медикаменти. Те били  свързани  преди всичко с химиотерапия и сърдечни заболявания. Това става ясно от останали до момента неизвестни документи на източногерманското министерство на здравеопазването, Института по лекарствени средства и ЩАЗИ, с които разполага редакцията на изданието. От тях става ясно, че при извършени тестове с лекарства на Hoechst-Medikaments Trental в Източен Берлин са починали двама пациенти.
За два смъртни случаи се съобщава и в белодробната клиника на Магдебург. Там върху пациенти  било тествано лекарството  Spirapril, предписано им за намаляване на кръвното. То е произведено от компанията Sandoz (днес част от концерна Novartis).В университетската клиника на Кемниц , както пише в документите, 30 новородени бебета били упоявани с допинга еритропоетин (Erythropoetin). Лекарството е доставяно от Boehringer-Mannheim, днес част от Roche-Gruppe. От Bayer доставяли препарата нимодипин ( Nimodipin). То било пробвано с цел да се подобри кръвоснабдяването на мозъка на пациентите. Освен това то  било давано и на алкохолици изпаднали в делириум, които заради състоянието в което се намирали не можели да дадат съгласието си  за тестовете.
Западните компании получавали по 800 000 западногермански марки на час. От Schering AG (днес част от Bayer) дори предлагали на университетската клиника Charite (тогава в Източен Берлин)  тестове на обща стойност 6 млн. западногермански марки. Както става ясно от протоколите от разговорите водещи медици от клиниката са били наясно с мотивите на компанията. Лекари признавали че заради „генерални етични проблеми“ на Запад хората не можели да бъдат използвани като „опитни мишки“. Заради опитите с медикаменти ГДР рискувала да си спечели репутацията на „евтина“ страна“  и „достъпна дестинация“ за медицински опити.
Пациентите често били държани в неведение за рисковете и вредните последици от изпитанията на медикаментите. Още през март 1989 година от Hoechst ( днес част от Sanofi) са обявили че при тестовете не са оставяни листовки с разяснения касаещи пациентите. По нататък пишело: „Съгласието на пациентите било удостоверявано с подпис на съответния лекар и един свидетел.“  От засегнатите компании заявиха, че това са били минали неща. Те подчертаха че извършват медицински тестове спазвайки строги предписания.  От съюза на производителите на лекарства за научни цели нямат никакви „подозрения за това, някой някога да е допускал подобно нещо“. 

Превод: Мартин Иванов

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар