Без следа от саботаж- част 1

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Симка източник: BStU, MfS, HA IX, Fo-0290, Bild 0011

Големите катастрофи в ГДР били приписвани на „класовия враг“

Големите катастрофи в ГДР по време на Студената война бързо били приписвани на     „класовия враг“, върху който падали основните обвинения за саботаж.  Все пак в разследванията на случаите от източногерманското министерство на Държавна сигурност по правило извеждали на преден план като причини за произшествията технически дефекти или небрежност. Властите разследвали инцидентите  дори тогава, когато щетите били значителни, или  когато  у населението се пораждало негативно  въздействие или страх. По-долу се дават някои примери за инциденти и катастрофи от региона на град Хале, които ясно показват с какви случаи са се занимавали местните служби за сигурност, и какво точно са разследвали.

Жп. катастрофата на гара Хоентурм

Сблъсъкът на транзитно преминаващ влак, пътуващ от Берлин за Страсбург и пътнически влак на гара Хоентурм  се приема за една от най-тежките  катастрофи в историята на ГДР. Инцидентът станал на 29.02.1984 г. в 15:23часа. Машинистът на влака за Страсбург, в който пътували 108 пътници  получил сигнал, преминавайки през гара Ландсберг,  находяща  се на 20 км от Хале. Имало голяма мъгла, а видимостта била едва пет метра. Последвал сблъсък на гарата в Хоентурм, вследствие на който дерайлирали един от вагоните на намиращият се там пътнически влак и вагон- ресторанта на транзитния влак. При катастрофата загинали десет пътници и машиниста на пътническия влак. 43-ма били ранени, 7 от които тежко. Транзитно пътуващите продължили едва в 21.04 часа към Западен Берлин.  Като щастливо стечение на обстоятелствата, е че локомотивът на влак намиращ се на гара Витемнберг е поел част от енергията на удара. Щетите от катастрофата възлизали на 1,1 млн. източногермански марки. Разследването на случая било поето от Отдел 19 (Сигурност на транспорта) и Отдел  II ( Контрашпионаж) на окръжното управление на ЩАЗИ и транспортната полиция. Народната полиция и служители на Германските имперски железници  със специални познания също взели участие в разследването. Срещу локомотивния машинист, който причинил  катастрофата е проведен съдебен процес  и е осъден на затвор.

Министерството на транспорта приело след това редица наредби.  Към тях спадала една наредба за изчисляване на броя на подвижния персонал  в бързите влакове, както и  за изменение на действащата от февруари 1983 година концепция за  снабдяване със системи за сигнализация и техника по сигурността. Освен това била осигурена радиовръзка по всички отсечки от железопътната мрежа и влаковете.  От документите на 19-ти отдел на местното управление на ЩАЗИ в град Хале не става ясно обаче, дали споменатата концепция е била променена. В инспекционен доклад от 1986 година , в който се отчита опитът на служителите  от прилагането на устройствата за радиовръзка по линията Берлин –Хале, се казва, че тези апарати  се изпитвали  от март 1985 година.

Разбиването на учебен самолет в Хале- Нойщад

На 9.08. 1976 година в новостроящ се квартал на град Хале се разбил  учебен самолет Z 42. Той паднал в близост до детски център наричащ се   „Златният ключ“.  Отговорност за обучението по летене носело Обществото по спорт и техника (GTS)  – масова организация, която се грижела за военнополитическо обучение на младежите в Източна Германия . Разбилият се самолет е излетял в 13:47  часа от централата на GTS на 7 километра от Хале. След излизането от един завой, пилотът получил указание да се насочи към зоната „Гутемберг“. Там трябвало да изчака на 400 метра височина, докато се намери място за осъществяване на парашутни скокове.  След още един разговор в 14:12 часа , в който летищна администрация повторила нареждането, младият пилот поел противно на него  към Хале- Нойщад. Тук той направил няколко  рисковани маневри , при които пилотът трябвало да лети на различни височини. Самолетът започнал да пада  с намаляващ шум на двигателя и с разпадане на  носещата  площ. Пилотът изгубил контрол . Започнал да лети надолу, въртейки се около  оста си и се заклатил напред  под наклон от 45 градуса и се блъснал. Младият пилот можел да бъде изваден само мъртъв от разбитата машина. В заключителния си доклад от ЩАЗИ се спекулираше с мотива за отклонението на курса на пилота. Той  искал да покаже летателните си умения на сестра си, която се намирала на 16-ия  етаж на една сграда в Хале- Нойщад. 

/Следва/

Превод: Мартин Иванов

сподели бутон

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар