Foodsharing може да промени отношението на хората към храната

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Движението Foodsharing се превръща в начин на живот за все повече хора и то основно сред  младото поколение. Поредното доказателство за това е група младежи от германския град Майнц,която  е  намерила интересно решение за намаляване на безразборно  изхвърляната на боклука храна. По пътя си към градския пазар, те намират доста фенове, пише електронното издание на вестник „Райн-Майн Пресе“. Спирайки пред всеки щанд, зад който има продавач, те питат дали има ненужна храна. Младежите принадлежат към инициатива, която си е поставила за цел да предотврати изхвърлянето на колкото се може повече храна в контейнерите за отпадъци. В нея са се включили общо 25 души. 
Организацията им е подразделение на Foodsharing. „за нас е важно да спрем да хвърляме повече храна и  да се научим да я ценим“, казва обявилият се за посланик на номадите от  Foodsharing  Тоби Росевог. И от това има остра нужда, тъй като според представителите на това движение  само в Германия годишно на боклука отиват повече от 22 млн. тона хранителни продукти. Ето защо всички съпричастни на идеята да се предотврати изхвърлянето на колкото се може повече храни,  могат да предлагат ненужните такива на нуждаещите се посредством специална интернет платформа.

 
 
Преди седмица по време на един уъркшоп посветен на темата за излишъка от храна той среща  20 годишната студентка Пиа Дам. Двамата решават да стартират кампанията в Майнц. Те установяват контакт с различни магазини за биохрани и собственици на магазини на пазара за да спечелят повече последователи за каузата си да набират излишната храна. Приспособяват собствена кола и сами започват да събират различни количества храна. „Хората се радваха, че могат да осигурят доброволно храна на някого, и в същото време да не я изхвърлят в контейнера“,  казва Тоби.  Това било установена след кратка обиколка сред търговците на местния пазар. От един магазин за хляб получили цяла кошница с хляб и закуски. „Ако са за добра кауза, ще дам нещо с удоволствие“, обяснява продавачът. Към кампанията се присъединил и продавачът на плодове и зеленчуци Щефан Шефер, който им дал доста пликове, пълни с разноцветни плодове. Според него при тези горещини всичко се скапвало много бързо и той предпочитал по-добре да дари храната, отколкото да я даде за компостиране. Интересът бил толкова голям, че колата на младежите едва успяла да побере събраните храни. Събраната храна се оставяла  в специален хладилник. „Всеки без значение на специалния му статус може да дойде или да получи или дари храна при нас“, казва Марен Бекер, помагаща на приятелката си Пиа при провеждането на акцията. „С подобна акция искаме да накараме колкото се може повече хора да ценят храната“, заключава студентката Пиа. 

Превод: Мартин Иванов

allgemeine-zeitung.de/agronews.bg

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар