10-те мита за очилата на Google

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Напоследък очилата на Google, които превръщат света ни във виртуалност, четат профили, а може би и мислите ни са все по-популярни. С тях можеш да „разсъблечеш“ всекиго, който се изправи пред погледа ти. Така и не знаем как ще изглеждат, тъй като все още не е ясно, кога ще се появят из магазините представените от технологичния гигант два модела. И като всяко друго нещо, за което не знаем почти нищо, така и за тези очила се носят какви ли не легенди и митове. Електронното издание на „Ел Паис“ ни представя 10-те мита за интерактивните очила на Google. 

1.    Те са едно развлечение в света на реалното– напротив, по време на гледане на мобилния телефон, компютъра или таблета очилата позволяват всичко да се вижда нормално. Те подпомагат първите стъпки на едно дете в технологиите, или правят по специално гледането на един концерт, но нищо повече.
2.     Винаги биха запаметили всичко -не само от мобилния телефон. Ролята на очилата е да понижи дефицитите на картината. Може да се запаметява видео с продължителност до 10 минути, но за това е необходимо потребителят да има регистрация. Батерията на очилата издържа 45 минути.
3.    Използването на очилата за експериментални нужди е рисковано– повечето хора имали късмета да ползват експериментално очилата са с нормални професии като пожарникари, медици, студенти по кинематография и др. И те са ги тествали единствено във връзка с работата си.
4.    Вече ги има- към момента съществуват единствено като прототип. След 11 месеца се очаква да излязат цели три модела с подобрен хардуер.
5.    Разполагат се интуитивно на лицето- не, това не е вярно. Разработчиците не са включили програма, която да може да разпознава. Всичко се командва безопасно и сигурно с нашите ръце.
6.    Обременяват очите– един от експертите опроверга това, като заяви, че екранът се намира над очите. Екранът съзнателно се появява встрани от дясно, а не отгоре, за да се даде възможност на очите да гледат не само виртуалния, но и реалния свят.
7.    Уредът е идеално средство за контрол- по-добре ползвайте някой уред за шпионираме, отколкото очилата на Google. Той би бил идеално средство за запаметяване на някой секретен код, но не и носенето на тези очила, с чието поставяне потребителят не може да прави нищо скришом.
8.    Те ще са привилегия за малцина– прототипът струва 1 088 евро, но няма индикации, че тези очила ще са достъпни единствено за хората с по-дебели портфейли.
9.    Човек може да се забавлява непрекъснато– същността на очилата не е в това, а да служат за комуникация.
10.    Те поставят край на личното пространство на всеки от нас– Колко от нещата появили се през последните две столетия са сложили край на личното ни пространство? Забранявани са десетки неща като да се снима на плажа,в парка или на гробищата. Хората днес използват мобилни телефони, които също имат камери.
Без значение дали ще ги има или не очилата на Google, технологиите продължават да се развиват, и след 150 години едва ли ще има някой, който да знае как сега например всичко се запаметява и се качва в You Tube. Дали нещо вреди или не, ограничава или не нечие пространство в крайна сметка зависи от това, доколко се използва или не, доколко хората стават зависими от него или не.  Само човек може да  ограничи влиянието на виртуалния свят върху реалния живот, или поне докато не се създаде друго същество, което да притежава достатъчно разум за да контролира реалния свят.

По материали на „Ел Паис“
Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар