Войната ражда освен големи драми…и необикновени съдби

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Сн. „Един японски войник в нацистка униформа

Освен драматичните моменти запечатани в паметта на преживелите ги, и описани в книги и изследвания, войните винаги носят и разказите за необичайните съдби на участвалите в тях войници. И ако за големите битки и операции знаем всичко или почти всичко с най-пълни подробности, то личните истории и съдбите на отделни хора рядко намират място в официалните хроники. А те понякога са по-впечатляващи от самите битки. Подобен е случаят с 18 годишният кореец Ян Кенчжоу (1920-1992 г.), който по време на Втората световна война се сражава за цели три армии и успява да преживее най-големия конфликт в света. Участва на бойните театри в Азия и Европа. 


 Още през 1938 година 18 годишният Ян е мобилизиран в японската императорска армия. По време на битката при река Халкин Гол е пленен от Червената армия, и изпратен в ГУЛАГ. Сражението се явило решително сред поредицата съветско-японски сблъсъци в навечерието на Втората световна война, дотолкова, доколкото като официално се счита, че началото и започва на 1 септември 1939 година. През 1942 година заедно с други военнопленници е изпратен на Източния фронт, този път като войник от Червената армия. В битката за Краков година по-късно Ян е пленен от германците и изпратен да се сражава срещу съюзниците в Нормандия. През 1944 година Ян Кенчжоу попаднал в плен на американски десантчици. Един от тях свидетелства, че когато дебаркирали на френския бряг успели да пленят четирима войници от азиатски произход. Един от тях бил нашият герой. Той е изпратен в лагер за военнопленници във Великобритания, откъдето е освободен след края на войната през май 1945 година. Две години по-късно емигрира в САЩ, където живее до 1992 година, когато умира. Интересна е историята и на запазилата се до нас снимка озаглавена „Японец в нацистка униформа“, направена от американски войници през 1944 година. В описанието под снимката се споменава, че войникът съобщил името си на американците, но то останало неизвестно за историци и изследователи чак… до 2012 година, когато американският историк Антъни Бивър в книгата си „Втората световна война“ идентифицира незнайния японец в германска униформа като Ян Кенчжоу.
Твърде любопитна е и историята на Джоузеф Баерли (1923-2004 г.), баща на бившия американски посланик у нас Джон Баерли. Той е единственият войник в историята, сражавал се срещу германците в редовете и на американската, и на съветската армия.  В навечерието на десанта в Нормандия, Джоузеф е част от 101-ва  десантна дивизия, разположена в английския град Рамсбери. Попада в плен на германците в началото на операция „Овърлорд“ след като губи връзка с останалите парашутисти. В течение на седем месеца обикаля различни затвори. Заедно със свои съкилийници прави два неуспешни опита за бягство. След последния е изпратен по погрешка с влак за Берлин, където попада в Гестапо. Изпратен е в лагер за военнопленници на границата с Полша, от където бяга през януари 1945 година. Този път успешно. Попада в съветската армия, където се сражава в 1-ва танкова бригада. По ирония на съдбата участвал в освобождаването на лагера, от който избягал. Месец по-късно е тежко ранен и е изпратен в съветска болница. Узнал за американския десантчик лично Жуков пожелал да се срещне с него. Баерли помолил маршала да му съдейства да се върне у дома. От американското посолство в Москва разбрал, че в страната му вече бил обявен за загинал. Връща се на родна земя на 21 април 1945 година. През 1994 година заради уникалната си служба по време на войната е награден с паметни медали от американския и руския президенти- Бил Клинтън и Борис Елцин.

Мартин Иванов
/по материали от интернет/

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар