Поглед отвън: Расово, частица от най-бедния регион на Европа

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Седем години след влизането на страната в Европейския съюз, жителите на Северозападна България все още живеят с благословиите на Брюксел в земеделието. Хората в този предимно земеделски регион са разочаровани и нямат надежди че нещата ще се оправят. Парите от Европа отиват предимно при представителите от едрия бизнес. В региона цари истинска идилия.
За повечето жители на Расово животът е още по-труден отколкото преди членството на страната им в ЕС през 2007 година. „Искаме да сме част от Европа, и ние сме в Европа.“, казва Рангел Димитров за АФП. И пита: „Но защо стандартът на живот тук е по-нисък отколкото в останалите страни?“ Преди промяната през 1989 година в село Расово са живеели 4 000 души, които са работили в големите държавни земеделски стопанства. Сега жителите на селото наброяват около 1 000. Руините от някогашните индустриални обекти на комунизма са основната забележителност на селото. „Няма никаква работа и хората търсят щастието си другаде. Тук са останали само възрастни хора“, казва пенсионираната агрономка Роза Иванова. Хората нямат надежди за помощ от Европа защото парите отиват в представителите на едрия бизнес. „Ниски инвестиции и ниско ниво на доходите. Висока безработица и ниска заетост. Положението остава отчайващо.  През 2013 година нивото на заетост в Северозападна България  е било под 40%“, казва икономистът Явор Алексиев.

Допитванията показват, че в България цари истинско недоволство от слабите темпове на развитие.  Все пак българите си остават едни от най-големите еврофили в Общността. 
 

Превод: Мартин Иванов

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар