Електровелосипедите печелят все повече фенове

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Карането на колело из града освен че е чудесен начин за предвижване е и екологосъобразно. Във все повече населени места се поощрява използването на велосипеди по уличното платно чрез създаване на места за паркиране и програми за стимулиране на всекидневната им употреба.  Въпреки тяхната универсалност обаче, не навсякъде по света те се използват ежедневно. Градската управа  в Мадрид например избра системата за отдаване на велосипеди под наем като част от обществения транспорт, докато в Китай, която традиционно се слави като една от страните в света, където хората се предвижват най-често с велосипеди,  бум на пазара имат електрическите велосипеди.
Те са още по-икономични и практични за употреба.  Като възможности електрическите велосипеди са най-икономичният вариант за придвижване. Има два вида електровелосипеди на пазара- такива, които се нуждаят от двигател, и такива които работят с педали или не. В този случай става дума за колелета, при които педалите имат помощна роля. „Това са два свята“, отбелязва Мигел Анхел Гайего, от една фирма за продажба на мотопеди и електровелосипеди. „Карането на колело е  чудесно физическо упражнение без да се налага на човек да прави прекалено големи усилия. Как да се избере един електровелосипед? „Не струва много  ако искаш да превърнеш личния си велосипед в електрически“, казва Гайего. Има велосипеди, които позволяват да се използва двигател с мощност от 250 вата., равняващ се на около 0,3 конски сили, и батерия даваща възможност да се изминават до 50 километра с едно зареждане. Според една европейска директива мощност от 250 вата е максималната за един велосипед, която го разделя от мотоциклета. Освен това според закона максималната скорост за велосипеда е 25 километра в час. Има електровелосипеди, които превишават тези критерии, при които се използват цилиндрични мотори, но това не винаги е лесно. Гайего представя една модификация на велосипед с мощност на двигателя от  250 вата, който може да понесе човек с тегло над 100 килограма. В други страни лимитът е по-голям. В Канада например батерията на велосипеда може да е до 500 вата, а в някои щати на Америка до 700 вата. Освен това в зависимост от монтажа на пазара могат да се видят електрически велосипеди на цена между  750 и 5000 евро. Най-скъпите модели имат спирачки, които позволяват възстановяване на енергията при натискане на спирачките  и връщането и обратно за зареждане на батерията. Гайего уточнява, че колкото по-висока е цената на един електровелосипед, толкова повече той наподобява на мотор.
Пазарът на електрически мотоциклети в Испания обаче е още в началото си. По данни на местната браншова организация през 2013 година са регистрирани 1 143 електрически превозни средства на две колела, което  представлява само 1 % от общия прой на регистрираните возила. Броят на закупените през миналата година електромотоциклети в Испания е паднал с 25% спрямо предходната година. „Истината е, че днешната технология предлага някои важни ограничения по отношение на екстрите които искат потребителите“, казва председателя на испанската браншова организация Хосе Мария Рианьо.
„Освен това повечето нови технологии ги има в традиционните двигатели“, казва Рианьо.  Гайего е съгласен с подобно мнение. Според него електрическия мотоциклет е добър вариант, защото може да  ви спести между 150 и 200 евро за гориво и създава по-малко проблеми, а двигателя е по-безшумен.

Превод: Мартин Иванов

По материали на „Ел Паис“

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар