Крепостта Залцбург

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Тя е една от най-добре запазените средновековни крепости в Европа. Намира се високо над града и ако човек се изкачи до някоя от кулите и, може да се наслади на вълшебна гледка към целия град. Искаше ми се да остана на една от тези кули за по-дълго време , но служителката вежливо ми каза, че трябва да тръгвам, защото идва следващата група туристи. Пътят до нея минава по живописни стълби и бавно се изкачва нагоре. Първата спирка е женският бенедиктински манастир Ноненбург. Църквата му впечатлява с големите си размери.
По стените и виждам написани с готически шрифг вероятно откъси от библейски текстове. Въпреки че вътре бе доста мрачно, и въпреки предупредителните надписи да не се снима, няколко френски туристи, които ми бяха спътници нагоре към крепостта, извадиха фотоапаратите и защракаха. Колкото по-нагоре се изкачвах, толкова по-стръмен ставаше пътя. След входа на крепостта дори бяха поставени специални дървени стълби. От него се разкриваше пространния вътрешен двор, като поради ранния час бе полупразен. Заведенията наоколо все още бяха затворени. Посетих първо основния музей, където са показани различните  етапи в строежа на крепостта. За строителството и са допринесли 17 местни епископи, управлявали града в различните епохи. Основен  източник за доходите на местната аристокрация е идвал от  експорта на сол. Крепостта възниква като защитно укрепление срещу различни врагове. Особено важно значение отбранителното съоражение е изиграло за защитата на града по време ма Трийсетгодишната война 1618-1648 г. и срещу турците.  В различни периоди от време тя е била използвана за затвор, а след Виенския конгрес през 1815 година до 60-те години на 19 век за казарма. В края на по-миналия век е разрешена за посещение от обществеността.

 Изглед от крепостта към града

Тъй като през 2014 година се отбелязват 100 години от началото на Първата световна война, в една част от крепостта е обособена изложба с оръжия от този период,  австрийски военни униформи, оръжия, ордени и други артефакти от периода 1914-1918 година. В крепостта се намират и музея на оръдията и такъв, в който са изложени различни кукли облечени в костюми от различни опери и музикални инструменти. За разглеждането на цялата крепост трябва да отделите около 3-4 часа, а ако искате да се насладите на прекрасните гледки към града на чаша кафе или бира от панорамната тераса, може и повече.

 Вътрешността на крепоста

 Може да слезете по същия път или  от другата страна, където минавайки покрай различни магазинчета за сувенири и малки заведения,  ще стигнете епископската резиденция и катедралата Санта Доминго. Там можете да се повозите на някой от файтоните от площада. Другият вариант да слезете в града са специалните влакчета.

Мартин Иванов


София-Любляна-Мюнхем-Нойшвангау-Залцбург-София

(Следва)

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар