Котор и Будва-малките перли на Адриатика

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Ако Дубровник е визитната картичка на  Далмация и Хърватия, то Котор и Будва пък са гордостта на Адриатическото крайбрежие  на черногорска територия.  И двата града са разположени в дълбоко врязани  морски  заливи и подобно на Дубровник са предлагали на жителите си естествена защита от планините допълвана от такава от дебели крепостни стени- разбира се не така  добре запазени , както дубровнишките. В Котор обаче, те и сега достигат на високо в планината до над 250 метра височина. И ако човек се изкачи до върха, пред него ще се открие невероятна гледка към залива и града. И отново по подобие на Дубровник малки тесни улички криволичат и водят към старата градска част. 

църквата Св. Трифон

Въобще градовете в региона са имали една и съща структура спасила ги от плячкосване от вражески народи през различните векове – опасани отвсякъде с крепостни стени градски части, в които по малки тесни улички се е стигало до централните площади. Това важи и за Котор, и за Будва. Интересното при Котор обаче, е че там планинската верига сякаш слиза директно в морето.  Няма друг град, който толкова добре да съчетава планина и море. Всеки, който посети Котор трябва да се спре пред местната забележителност- една от най-старите запазени катедрали- Св, Трифон, построена вкрая на 12 век. Вследствие  на катастрофалното земетресение от 1667 година една от кулите и пада, и впоследствие е построена отново. 

 църквата Св. Лука

Морският музей 

Тя обаче остава с два метра по-къса от другата. Свети Лука е друга интересна църква, защото в нея се намира както католически, така и православен олтар, свидетелство за верската търпимост между католици и православни . В Будва също има подобна църква. Встарата градска част се намира и музеят на морското дело, който предлага възможност на посетителите да се запознаят с редица артефакти, доказващи колко вещи в морското дело са били месните жители. Из уличките пък са разположени множество кокетни заведения и магазинчета за сувенири. С Котор се преплита и част от българската история. През 10 век градът е част от Самуилова България. Тогава Самуил  (967-1014 г.) пленил княза на Зета- Владимир,  определян като „миролюбив, благолюбив и добродетелем”,в който се влюбила неговата дъщеря. По-късно  той е  убит от Иван Владислав  (1015-1018 г.), след като е примамен да посети българската столица Преспа . След смъртта му е канонизиран за светец. През Средновековието клтът към този светец е разпространен както в сръбските, така и в българските земи. В Бориловия синодик е посочен като един от българските царе. 

 Някои от площадите в старата част на Котор  носят имена като Площад на марулята, на млякото или брашното. В центъра на града може да хапнете вкусна рибена чорба и да пийнете местна бира. 

остров  Госпа од Шкрпела (вляво)

 Пътувайки към Котор няма как да не забележите един изключителен  остров-  Госпа од Шкрпела, с който е свързана една интересна легенда. В превод името му се провежда Майка от скалите и площта му е едва 3300 метра. След като през 1452 година претърпял корабокрушение, моряк се спасил на едно парче скала, където намерил икона на Богородица.  Тъй като това било сметнато за чудо, се решило там да се изгради църква. За целта жителите на отсрещните градове Пераст и Котор започнали да пренасят камък по камък, докато не се образувал остров, Така през 1630 година е построен храмът носещ същото име- Госпа од Шкрпела. Всички кораби минавайки оттам били длъжни да поставят по един камък. Традицията е жива и днес, и на 22 юли всяка година който има възможност, пренася поне по един камък с лодката си до чудноватия остров.

 Будва

Подобно на Виена, и в Котор през февруари се организира маскен бал, а в първия пролетен месец се празнува денят на камелиите, внесени от Китай и красящи целия град. 

Будва е не по-малко красив  от Котор. Подобно на него впечатление правят крепостните стени, като от цитаделата се открива чудесна гледка към залива и наблизо намиращият се плаж. Пешеходната зона минава непосредствено пред стените и предлага приятна разходка под големите палми. И  тук из тесните  улички изобилстват  малки заведения и магазинчетата за сувенири. Градът е само на три километра от комплекс Рафаиловичи, 

 църквата Св. Сава

в който отседнах. Макар че местното пристанище също впечатлява с присъствието на яхти, тук не видях да е акустирал някой от огромните лайнери, както в Дубровник и Котор. Може би самото пристанище не предлага необходимите дълбочини, на които газят тези огромни кораби. Сред забележителностите  които заслужават да се видят са църквите Св. Троица, Св. Дева Мария от Пунта и построената през 14 век миниатюрна   Св. Сава. И Будва, и Котор предлагат на посетителите значително по-спокойна атмосфера в сравнение с препълнения с мултинационални групи от туристи- Дубровник. Не че и там не липсваха, но сякаш тишината и спокойствието под огромните дървета тук  можеха по- добре да се усетят. 


Мартин Иванов
София-Дубровник-Котор-Будва-София 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар