Държавна сигурност и вражеските радиостанции

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Отношението на властите и органите на Държавна сигурност към така наречените вражески радиостанции, единствен полъх на свежа струя информация отвъд Желязната завеса винаги е занимавало специалистите и е предизвиквало интереса на обществеността. Така се оказа и на 21 октомври, когато в препълнената аудитория на Софийския университет беше представен поредният сборник на Комисията по досиетата посветен именно на тях -някои от които като радио “Свободна Европа”, “Дойче Веле”, BBC, ”Гласът на Америка” не се нуждаят от представяне. Общият брой документи в книжното издание е 115, а в електронното- 228.

Задачата на Държавна сигурност била да прослушва емисиите на вражеските станции и да разпространява информацията до отговорните фактори, разказаха съставителите на сборника. Във връзка с това в началото на 70-те години в една почивна станция в Рударци е установен подслушвателен център за прослушване на вражеските радиостанции. Една от по-неизвестните радиостанции е била радио „Горяни”. Дълго време властите погрешно са смятали, че се е излъчвала от кораб, намиращ се в близост до остров Родос. През 1959 година с помощта на румънски агенти е установено точното местоположение на „Горяни”. Сред публикуваните документи има и такива, които доказват създаването на конспиративни радиостанции като „Христо Ботев”. Голямата част от документите, съхранявани в архивите обаче са свързани с радио „Свободна Европа”. До края на 60-те години на миналия век работата по тази радиостанция е била изключително повърхностна.
„Феноменът „вражеска радиостанция” все още не е изследван, вече 25 години след промените, и изследователите още запазват мълчание в тази посока. От всички медии радиото е било единствената, служила като мост между комунистическия влак и Запада”, заяви по време на представянето на сборника доц. Георги Лозанов.  Не случайно то е било толкова важно както за обществото, така и за органите.
Известният журналист и кореспондент на „Дойче Веле” Георги папакочев постави интересни въпроси за това как са били внедрени агентите на ДС специално в „Свободна Европа” , какво са вършили след 1990 година, и защо се стигна до закриване на българската секция в радиостанцията през 1996 година. Той даде пример с чешката редакция на „Свободна Европа”. която в момента е част от националното радио на страната под името „Програма 6”- която по думите му е еталон за журналистическа информация за това, което в момента се случва в Русия и Украйна. Както е известно след това се стигна и до спиране на българските редакции в останалите западни радиостанции като „Дойче Веле”, BBC, радио „Франс Интернационал” и други.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар