12 храни и напитки, които могат да са опасни за здравето на хората

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Наскоро в медиите се появиха информации за това, че чаша прясно мляко на ден може да е опасна за човешкото здраве. Дали наистина е така или не? Това могат да кажат само специалистите. Тази информация е въз основа на дългогодишно изследване на група шведски учени. Електронното издание на германския вестник „Билд” разяснява кои други 12 храни и напитки биха могли да са вредни за хората. От изданието са потърсили мнението на Свен Мюлер, експерт по храненето и автор на специализирани книги по тази тематика. Ето и неговата класация:

Минерална вода
Тя влиза под номер едно. Консумацията на повече от 10 литра минерална вода на ден може да доведе до смущения в нервната система, а  човек може да се почувства като опиянен. Възможно е да получите гадене и повръщане най-вече след консумиране на газирана вода.

Сол
Дали някой знае, че ако консумира с вода или храна по 150 грама сол дневно, може да умре? Причината е, че електролитната система на човек не може да възстанови равновесието в организма. Следват сърдечни проблеми. Добрата новина е, че в организма никога не може да остане подобно количество сол. 

Масло
Нормалното количество масло на ден е между  10 и 20 грама. Но ако някой консумира над 100 грама дневно, рискува организмът му да експлодира от наличието на толкова мазнини. Вследствие на подобна консумация може да се стигне до увеличение на холестерола, разширение на кръвоносните съдове и  инфаркт.

Сардели
Сарделите, които консумираме само спица например съдържат толкова много пурини (органични вещества), които могат да доведат до натравяне особено при хората, които отделят по-малко пикочна киселина. 

Мускус
В него се съдържа веществото миристицин, което води до образуване на халюцинации, и дори при деца и младежи наличието на подобно вещество в големи количества в организма може да доведе до смърт. При възрастни може да се стигне до еуфорично настроение, което да продължи дори два дни. Богато съдържание на мускус например има в индийското орехче. 

Зелен боб

 
Внимание за феновете на суровата растителна храна! Зеленият боб също може да е опасен за здравето ни. Причината е съдържанието на отровния белтък фазин, който може да доведе до слепване на кръвните ни телца, но при термична обработка той се разрушава. Въпреки това консумацията на зелен боб може да доведе при някои хора до силни кръвотечения и дори до шок придружен със дихателни проблеми. 

 

 Мед

 
Нормално медът не е опасен, но това не важи за кърмачетата. Причината е че в нечистия мед мож да се съдържа бактерията  Clostridium botulinum (ботулин), чиито спори могат да се образуват в стомаха на бебето и да проникнат в кръвта. Възможно е това да доведе до парализа на мускулите и проблеми с дишането, което да доведе до фатален изход. 

 

Натурален шоколад
Заради високото съдържание на какао само половин блокче натурален шоколад може да доведе до продължителен запек. 

Пшеничени кълнове

Вярно е, че те подпомагат храносмилането, но приемането над 5 лъжици дневно може да доведе до нарушаване на снабдяването на организма с цинк, калций и желязо. Така може да се стигне до анемия, отслабване на защитните функции на организма и загуба на концентрация.

Грейпфрут
Безпорно консумацията му е полезна, но малцина може би знаят, че в комбинация с някои медикаменти може и да е опасен и да доведе до влошаване на ситуацията. Някои от субстанциите, които се съдържат в сока на грейпфрута могат да променят въздействието на лекарствата въху организма. Това означава, че лекарствата винаги трябва да се приемат с повече вода, а не със сок от грейпфрут. 

Продукти съдържащи плодова захар

Поколения ученици редовно носят в училище пликчета с бонбони съдържащи различни плодови захари. Идеята е, че консумацията им помага за повишаване на концентрацията. Обратното, хапването на сладки неща богати на плодови захари може да доведе не само до намаляване на концентрацията, но и да увеличи възможността от инсулт и да намали нивото на кръвната захар в организма. По-добре е учениците на хапнат една ябълка.

Грозде

 
Гроздето е плод, и като такъв е полезен, но не и повече от шепа гроздови зърна на ден. Сред всички плодове гроздето има най-много калории. Богато е на фруктоза, и прекомерната му консумация може да се отрази на фигурата ви. 

Няма значение дали ще вземете на сериозно написаното дотук защото сигурно колкото и изследвания да има, и колкото и учени да се изказват, винаги храните ще се оказват ту вредни, ту полезни за нас. Истината сигурно е някъде по средата и можем да я открием сами, когато се храним здравословно, и приемаме всичко с мярка. Така може би ще отложим във времето някой от болестите.

Мартин Иванов

По материали на в.”Билд”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар