29-годишна неизличимо болна от рак американка разтърси света с историята си

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Снимка:Bild.de

29 годишната американка Британи Мейнард разтърси света с публикуването на съобщение в социалните мрежи, че е планирала деня, в който да сложи края на живота си. Това пише електронното издание на списание „Шпигел”. Тя беше  неизлечимо болна от тумор на мозъка. „Днес е денят, в който с достойнство реших да сложа край на неизличимата си болест, като умра”, пише в посланието си Британи.
От местната организация в щата.Орегон, подпомагаща неизлечимо болни пациенти доброволно да сложат край на живота си, потвърдиха за решението на Британи. И така в неделя, обкръжена от най-близките си хора, тя прие смъртоносната доза лекарства. За да се  стигне до подобно решение, тя и семейството и се преместват да живеят от Калифорния в Орегон, където има специален закон, третиращ подпомагането на неизлечимо болни хора да сложат край на живота си стига да заявят това двукратно в устна форма и еднократно в писменна пред лекар, който да им даде рецепта с медикаменти. По информация на „Билд” от 1998 година 1173 неизлечимо болни пациенти от щата Орегон са решили да сложат край на живота си с достойнство.

Снимка от сватбата на Британи Bild.de

Всичко започнало на Нова година, когато Британи се оплакала от силно главоболие. Постъпила в болницата където научила страшната новина, че има тумор на мозъка. Веднага била оперирана, но няколко седмици по-късно се появили нови разсейки. Лекарите и давали само още шест месеца живот. В продължение на месеци тя и близките и търсели изход од безнадеждната ситуация, преди да стигне до подобно решение. Само две години по-рано през септември 2012 година  тя сключва брак и се омъжва за съпруга си Дан. “Не искам да умра, и ако някой ми каже, че може да направи чудо и да се излекувам, да ме спаси, и да имаме деца с моя съпруг, ще му повярвам. Но ракът няма да ме довърши”, заяви Британи в прочувствено интервю за американския канал CBS. 

“Сбогом на семейството ми, и всички мои приятели, които много обичам”, написа тя в страницата си във Фейсбук, като благодари на всички за подкрепата. В публикувано видео няколко дни преди фаталния край тя заяви, че все още изпитва удоволствие от живота, особено когато се разхожда със своя съпруг, но болестта я завладява все повече, и тя чувства все по-силни болки. “Един ден животът минава покрай очите ти, и така виждаш колко забележителен е бил”, е мотото на нейната страница в интернет. Сега Британи намери своя покой, макар че нейната ранна смърт не можеше да бъде избегната, тя реши сама да се сбогува със своите близки.

Мартин Иванов
По материали от германските медии

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар