Падането на Берлинската стена превърна Бетина Флитнер в една от най-известните германски фотографки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Тази седмица Германия и светът отбелязват четвърт век от падането на най-ужасния символ на Студената война- Берлинската стена. Това води не само до прелом на политическата сцена в Източна Европа и разрушаване на двуполюсния модел в света, но и до промяна на много обикновени човешки съдби. Такъв е и случаят с Бетина Флитнер, една от най-известните германски фотографки. Падането на Стената променя из основи живота и, а серията от фоторепортажи от ничията страна е неният пробив в занаята.

„Падането на Стената беше за мен това, което ме накара да стана истински фотограф. Забелязах как със снимки и текст може да се разкаже за големи събития, които за някои може да са съвсем малки истории. Тогава реших да стана фотограф”, разказва тя за „Дойче Веле”.

Преломът през 1989 година променя не само кариерата на Бетина Флитнер, но и определя нейната мотивация. И досега историята на двете Германии е част от нейното творчество. Наследството от периода на разделена Германия е неизменна част от нейните фоторепортажи и днес. Така например през лятото на 2013 година тя е по следите на миналото на ГДР в едно селце недалеч от Берлин.То е „образец на социализма” и  възниква през 50-те години на миналия век, а следите от миналото са видими и днес. Те са запечатани в една фотосесия от 36 снимки. 

„Може би има и други пътища по които да търся обекти за моите снимки, но падането на Стената ме улесни, защото беше такова събитие, че отделните истории практически се случваха пред обектива ми”, продължава Бетина.
Преди да падне Берлинската стена Бетина Флитнер работи в телевизията в Кьолн, и учи в Академията по телевизионно и филмово изкуство в Западен Берлин. Идеята и е да стане режисьорка..  до 9 ноември 1989 година, когато като хиляди нейни сънародници става свидетел на паметната пресконференция на която Гюнтер Шабовски обявява границите на Източна Германия за отворени за всички жители на „витрината на социализма”. Последствията идват като лавина, и още същата вечер Стената пада. И тя тръгва с фотоапарат в ръка за да направи своя пробив във фотографията. Освен друго Бетина Флитнер се интересува и от личните истории на хората, които е заснела. 

Днес тя прави нови и нови серии фоторепортажи като този със снимки на повече от 200 известни жени от политиката, културата и бизнеса, сред които и на сегашния канцлер Ангела Меркел. Най-новият и проект е озаглавен „Какво остава”, и в него участват 11 известни германски лица сред които и носителя на Оскар Вим Вендерс. „Падането на Стената беше началото за мен, да тръгна с камерата, да снимам и да питам обикновените хора как ще продължи животът им по-нататък”, признава тя и не скрива, че и до днес се интересува от това как хората се справят с промените.  25 години по-късно тя продължава да запечатва историите на хората в снимки.

Превод Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар