Клаус Майне: Седяхме си в бара и се радвахме, когато хората танцуваха върху Стената

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Дори след 25 години все още никой не е забравил текста на легендарната песен на Scorpions- Wind of change. Сигурно и утре може би ще я чуем да звучи навсякъде, защото тя отдавна се е превърнала в символ на промяната и химн на Стената. 

 
I follow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change
An August summer night
Soldiers passing by
Listening to the winds of change

Някога Scorpions обиколиха света. Само в ГДР не успяха да изнесат концерт. „Искахме да свирим не само на Запад, но и в ГДР. Да видим и там какво е, но това не беше възможно”, казва той за  „Дойче Веле”. През 1988 година най-после успяват да пробият желязната завеса, и да изнесат паметни концерти в Москва и Ленинград. Година по-късно през август 1989 година те отново са в Москва, където пеят пред 300 000 души. Там се ражда и идеята за Wind of Change.
“Песента дойде изведнъж отвътре, и само нахвърлих текста. Усещахме, че тук е мястото където нещо се променя, без обаче да знаем, че това наистина ще стане няколко месеца по-късно, и че ще доведе до падането на Берлинската стена”, спомня си Клаус.  Wind of Change излиза година след падането на Стената, и завладява върховете на музикалните класации.
 

Днес 25 години по-късно вокалистът Клаус Майне си спомня за онези исторически времена. „Падането на Стената за мен бе един особено емоционален момент, не само като певец на Scorpions, но и като германец. Радвам се, че успях да го съпреживея”, разказва той . Klaus все още си спомня и историческата вечер на 9 ноември. „Бяхме с групата в Париж. Бяхме поканени от една френска звукозаписна компания. Седяхме в бара, където имаше много телевизори. Изведнъж китаристът Рудолф Шенке ми каза: „Клаус виж колко много хора танцуват върху Стената”. Това беше наистина много емоционално.”   След промените Scorpions е чест гос на Изток. През 2003 година изнасят концерт на Червения площад. През 2015 година Scorpions ще отбележи своя половин вековен юбилей на сцената.  Преди 25 години обаче влизат в историята с Вятъра на промяната, задухал от Москва и довел до свободата на хората от Изтока.
 

Превод Мартин Иванов 

PS: През 2008 година в Хановер и аз успях да се докосна до легендарните Scorpions 

С Клаус Майне и Рудолф Шенкер в Hit Radio Antenne Niedersachsen
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар