Swig-заповядайте във виртуалната кръчма

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Снимка:Gazeta.ru

Както се казва първо в Америка, а скоро може би и у нас популярност добива още една социална мрежа, която търси мястото си сред редицата други себеподобни. Става дума за Swig- виртуалната кръчма за всички любители на алкохола, които могат да намерят другар за по чашка в необятното интернет пространство. Новата мрежа се самоопределя като  „общество на всички пиячи в света”, в което има място за бармани, сомелиери и всички онези, които обичат да пийват”. Според създателите и чрез нея хората могат да открият нови видове напитки в компанията на други почитатели на пиенето. „Facebook няма да се погрижи да намерите най добрият коктейл Блъди Мери в Манхатън или Goose Island Bourbon Stout, а ние да”, казва един от създателите и Хари Реймънд, цитиран от Gazeta.ru. Приложения даващи възможност на хората на чашката да общуват в мрежата като Distiller, Whisky Log, Vivino, Corxz и други съществуват отдавна, но за пръв път някой прави опит да създаде специална социална мрежа. “Когато разгледахме съществуващите приложения, разбрахме всъщност, че те са затворени за истинските любители на чашката. Искахме да създадем едно просторно място  особено за всички представители на младата и мобилна аудитория.
Например  Delectable се фокусира върху колекционерите на вино, и то събира само отбрани фенове”, разсъждава той. Версията Swig за iOS излезе на 12 ноември, докато тази за Android е на пазара от няколко месеца. По думите на Реймънд Swig вече е успял да привлече една голяма общност от пивовари, бармани и собственици на заведения от световна класа. На най-голяма популярност приложението се радва в Германия. Дори заради жителите на федералната република се наложило да се промени първоначалното име на мрежата от Shindig на Swig, тъй като първото се оказало твърде сложно не само за превод, но и за произношение. Успехът на новата социална мрежа се крие в нейната универсалност. „Swig е мост между света на пивото, виното и спиртните напитки.  „Имаме 2 приложения за бира, едно за поръчка на пиячка от менюто, две за коктейли, 3 за вина, както  и такова с което можете да благодарите на когото трябва, ако пиенето ви е харесало”, допълва Реймънд. Създателите на Swig имат амбицията тя да се превърне в бъдеще в място, което да научи повече от всяко друго хората да следят новостите и модните вълни в употребата на алкохолни напитки. „Представете си например, че отивате в някой френски ресторант, и Swig ще ви даде информация за предпочитаните от вас напитки още преди да сте получили менюто”, завършва  Реймънд.
Swig далеч не е първата екзотична мрежа в света. Преди десетилетие беше създадена такава за запознанства на домашни любимци например, а през 2014 година се появи и такава само за богати, в която регистрацията струва 9 000 долара. Потребителите на интернет живеещи в страни, където е легализирана марихуаната пък могат да се включат в мрежата Mass Roots или да ползват едноименното приложение за Android. Наскоро пък мрежата на всички любители на Star Treck навърши две години. Темата за създаване на нишови социални мрежи в последните години доби все по-голяма популярност. Разработчиците им целят да създадат по-голям комфорт за определени групи от хора отколкото Facebook. Една от отличителната им черта е фокусирането им върху мобилните приложения. Най-успешният модел в това отношение е Instagram. Приложението за споделяне на снимки се появи през 2010 година, а две години по-късно беше закупено от компанията на Цукърбърк за 1 млрд. долара.

Превод: Мартин Иванов
 
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар